Вујовић у Сомбору: Зеленим инвестицијама унапређујемо квалитет живота грађана

Вујовић у Сомбору: Зеленим инвестицијама унапређујемо квалитет живота грађана

Вујовић у Сомбору: Зеленим инвестицијама унапређујемо квалитет живота грађана

Зелене инвестиције важне су за будућност Србије, а Сомбор је један од градова у којем реализујемо низ пројеката од значаја за унапређење животне средине и квалитетнији живот грађана - изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, након обиласка локације у насељу Светозар Милетић у Сомбору, где је у току акција садње 1.500 нових садница багрема.

Вујовић у Сомбору: Зеленим инвестицијама унапређујемо квалитет живота грађанаВујовић је, заједно са градоначелником Сомбора Антониом Ратковићем, симболично засадила багрем, нагласивши да је пошумљавање само један од пројеката који се у том граду реализује уз подршку ресорног министарства.

Вујовић у Сомбору: Зеленим инвестицијама унапређујемо квалитет живота грађана- Захваљујући средствима која смо путем јавног конкурса доделили градовима и општинама, Србија је ове године богатија за 150.000 нових садница аутохтоних врста, од чега се више од 40 одсто сади на територији Војводине, која је најмање пошумљена. Честитам руководству Сомбора што су кандидовали добре пројекте, јер осим пошумљавања, град је аплицирао и добио средства и за пројекат санације девастираног земљишта код некадашње кафилерије "Протеинка", али и за уклањање дивље депоније у насељу Чонопља, где  је у току и постављање видео надзора - рекла је Вујовић.

Према њеним речима, са депоније у Чонопљи уклоњено је више од 1.600 кубика отпада, а простор на којем се налазило сметлиште ће бити пошумљен.

Вујовић у Сомбору: Зеленим инвестицијама унапређујемо квалитет живота грађана- Током септембра смо очистили око 500 дивљих депонија широм Србије и од изузетног је значаја да се на тим локацијама више не праве депоније. У циљу бољег праћења и контроле, Министарство је обезбедило видео надзор за више локалних самоуправа, међу којима је и Сомбор. Град је добио на коришћење осам камера које ће се напајати преко соларних панела, а обезбедиће целодневни надзор. Уколико сниме неодговорне појединце да поново одлажу отпад на очишћеним локацијама, уследиће пријаве и кажњавање. Ово је један од начина да се изборимо са непрописним одлагањем отпада и да будућим генерацијама оставимо чистију Србију и квалитетнију животну средину – рекла је Вујовић.

Министарка Вујовић је истакла да је најважнији капитални зелени пројекат у Сомбору изградња модерног Регионалног центра за управљање отпадом која креће следеће године.

Вујовић у Сомбору: Зеленим инвестицијама унапређујемо квалитет живота грађана- Међу осам регионалних и рециклажних центара које ћемо градити у наредном периоду, пројекат у Сомбору је један од приоритетних и радиће се у првој фази. Данас ћу се састати, заједно са градоначелником Ратковићем, и са председницима општина Кула, Оџаци, Апатин и Бач, које ће бити обухваћене будућим регионалним системом за управљање отпадом. Пројекат изградње регионалног центра у којем ће се прерађивати отпад, а већи део ће се рециклирати и поново користити као сировина, реализујемо у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и Француском агенцијом за развој (АфД). Ово је изузетно важан пројекат јер њиме за пет локалних самоуправа решавамо питање управљања отпадом, који ће у будућности бити одлаган и третиран у складу са највишим еколошким стандардима - поручила је Вујовић.