Вујовић у Косјерићу: Градимо зелену инфраструктуру за будуће генерације

Вујовић у Косјерићу: Градимо зелену инфраструктуру за будуће генерације

Вујовић у Косјерићу: Градимо зелену инфраструктуру за будуће генерације

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас “Градску топлану“ у Косјерићу, која је реконструисана уз подршку Министарства. На овај начин, омогућено је да топлана у потпуности пређе на еколошки прихватљивији енергент, што ће у великој мери поправити квалитет ваздуха у централном делу општине.

Вујовић је истакла да је Министарство које води уложило значајна средства како би се у Косјерићу смањило загађење у грејној сезони.

Вујовић у Косјерићу: Градимо зелену инфраструктуру за будуће генерације- Усмерили смо први талас подршке на најкритичније тачке. Данас сам обишла градску топлану где су завршени радови на реконструкцији котла и изграђена је нова гасна станица, која ће следеће недеље бити прикључена на гас. У другој фази пројекта, у проширеном делу топлане, биће инсталирана два најсавременија котла и тиме ће се створити услови да се на даљинско грејање прикључе још две школе, две спортске хале, Дом здравља и стамбена зграда са 48 станова. Очекујем да друга фаза буде готова почетком наредне године, а комплетном реализацијом овог пројекта ћемо омогућити бољи квалитет живота за грађане Косјерића – рекла је Вујовић, након обиласка топлане са председником општине Жарком Ђокићем.

Вујовић у Косјерићу: Градимо зелену инфраструктуру за будуће генерацијеПрема њеним речима, Министарство је Косјерићу на јавном конкурсу доделило средства и за суфинасирање замене индивидуалних ложишта. Уговори о подршци потписани су са 122 породице, које ће се од ове сезоне грејати на пелет. Реализацијом пројеката чији је циљ прелазак на еколошки прихватљивије енергенте, очекује се да ће загађеност ваздуха у центру Косјерића бити смањена за 70 одсто.

Вујовић у Косјерићу: Градимо зелену инфраструктуру за будуће генерације- Данас сам заједно са председником општине посадила и последње од укупно 500 садница, које су у склопу пројекта пошумљавања посађене на 24 локације у Косјерићу. Овој општини смо доделили средства и за пројекат на основу којег ће бити решена ерозија земљишта у Основној школи „Мито Игумановић“. Позвала сам општинско руководство да кандидује пројекат, како би уз подршку Министарства решили проблем контаминираног земљишта у близини вртића. Вујовић у Косјерићу: Градимо зелену инфраструктуру за будуће генерације Буџетом за следећу годину одвојена су рекордна средства за екологију, што нам даје снагу да наставимо да радимо још брже и енергичније. Како смо изградили путеве и фабрике на које се чекало деценијама, тако ћемо у наредним годинама изградити и зелену инфраструктуру, јер је то наш залог за бољи живот будућих генерација – рекла је Вујовић.