Вујовић: Реконструција топлане једна од највећих зелених инвестиција у Крагујевцу

Irena

Вујовић: Реконструција топлане једна од највећих зелених инвестиција у Крагујевцу

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас радове у крагујевачкој топлани „Енергетика“, где је у току монтажа нових котлова који ће заменити 50 година старе котлове на угаљ. Реконструкција топлане која прелази на еколошки прихватљивији енергент у великој мери ће унапредити квалитет ваздуха у Крагујевцу, а тиме и квалитет живота грађана.

irena   - Данас смо сведоци реализације једног од највећих зелених капиталних пројеката у Крагујевцу. Квалитет ваздуха је један од главних приоритета Министарства на чијем сам челу и због тога и улажемо у овакве пројекте. Широм Србије мењамо котларнице како би биле ефикасније и користиле еколошки прихватљивије енергенте. У овом моменту, у крагујевачкој топлани се поставља пет нових котлова реномираних произвођача. Када буду пуштени у рад, емисија угљен - диоксида у овом граду ће бити смањена за 70 одсто, а сумпор -диоксид и чврсте честице ће бити елиминисане. Пре годину дана смо обећали грађанима Крагујевца да ћемо овај проблем решити и данас показујемо да држимо обећање. Овај пројекат је резултат заједничког рада председника Србије, Владе, локалне самоуправе и грађана, и доказ да заједно можемо све – рекла је Вујовић.

irena

Министарка је објаснила да ће нови котлови бити постављени у наредним данима, након чега следи пробни рад, како би у следећој грејној сезони грађани Крагујевца имали бољи квалитет ваздуха. Према њеним речима, заменом котлова, пепео се неће више депоновати, а у другој фази пројекта је планирана санација постојећег пепела у комплексу „Енергетике“, којег према проценама има око 40.000 тона.

 

- Консултанти Европске банке за обнову и развој, уз чију подршку реализујемо овај пројекат, завршили су студију како да се најбоље искористи постојећи пепео, да би у складу са принципима циркуларне економије добио другу употребну вредност. Када се одлучи како ће се користити пепео, крећемо у избор извођача и затварање депоније – истакла је Вујовић.

grad

Она је захвалила директору „Енергетике“ Андреју Илићу и свим запосленима који брзо и ефикасно раде да би грађани следећу грејну сезону дочекали са бољим квалитетом ваздуха.

beton

 

 

 

 

- Хвала градоначелнику Дашићу на доброј сарадњи и подршци. Ово није једини пројекат Министарства заштите животне средине у Крагујевцу. Заменили смо и котао у основној школи, а град учествује и на другим конкурсима министарства, пре свега за замену индивидуалних ложишта и пошумљавање. Наш циљ је да подстакнемо да се што више еколошких пројеката реализује широм Србије и у томе заједничким снагама и уз добру сарадњу и успевамо – рекла је Вујовић.