Вујовић: Пријаве и за Отпад-промет, санкционисаћемо свако неодговорно понашање према животној средини

Пријаве и за Отпад-промет

Вујовић: Пријаве и за Отпад-промет, санкционисаћемо свако неодговорно понашање према животној средини

Брза реакција инспектора за заштиту животне средине, који су по пријави грађана због дима, буке од сечења старих аутомобила и ширења непријатних мириса, обавили надзор над компанијом Отпад-промет доо из Коцељеве, још један је пример како ће се убудуће реаговати на свако пријављено непоштовање прописа које нарушава квалитет живота и ваздуха у Србији, изјавила је данас ресорна министарка Ирена Вујовић.
 

Вујовић је истакла да је ова акција још један доказ да је држава озбиљна у намери да санкционише свако неодговорно понашање према животној средини, због чега и ова компанија може да очекује прекршајну пријаву.

Према њеним речима, инспектори су на терену забележили да су отпадна уља ускладиштена ван боксова који су предвиђени за привремено складиштење, и то на неадекватном простору који није избетониран, поред пресе за балирање отпадних возила. Боксови и амбалажа у којој је пакован отпад нису адекватно обележени, отпад није разврстан, а посуде у којима је складиштен нису одвојене од осталог отпада попут гума, метала, пластике. Компанија није имала ни релевантан извештај о мерењу буке у животној средини.

- Апелујем још једном на компаније које третирају отпад да то раде искључиво у складу са важећим прописима, и водећи рачуна о животној средини. Управљање и складиштење отпада је озбиљан посао и свако понашање које одступа од тих принципа најстроже ћемо санкционисати. Наши инспектори су свакодневно на терену, не престају да раде ни викендом, а иако немамо довољно капацитета, труде се да по свакој пријави грађана изађу на терен. Отпад мора да се третира по прописима, јер се тако чува животна средина, што је у општем интересу читавог друштва. То је оно чега сви морамо да будемо свесни и за шта морамо да се боримо – поручила је министарка Вујовић.