Вујовић председавала другом седницом Националног савета за климатске промене

Irena

Вујовић председавала другом седницом Националног савета за климатске промене

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић председавала је данас другом седницом Националног савета за климатске промене, на којој су сумирани најважнији резултати у односу на претходно заседање, као и планови за наредни период.

Вујовић је истакла да је један од највећих успеха Србије у контексту међународних обавеза, усвајање и достављање ревидираног Национално утврђеног доприноса Секретаријату Оквирне конвенције УН о промени климе.

irena

- Заједничким радом и трудом постигли смо консензус по питању нашег циља смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, који је за више од три пута амбициознији од претходног циља који смо поставили. Министарство које водим наставиће да улаже велике напоре како бисмо успоставили систем за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и прилагођавање на измењене климатске услове у складу са Законом о климатским променама који смо донели прошле године, а који ће имати позитивне ефекте по грађане и привреду – рекла је министарка Вујовић.

kolektiv

Према њеним речима, у светлу климатских изазова апсолутни приоритет у наредном периоду је стратешко планирање на националном и локалном нивоу.

- Наш план је да у наредном периоду доставимо Влади кључни стратешки документ за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште на националном нивоу, а то је предлог Стратегије нискоугљеничног развоја са Акционим планом. Усвајање Стратегије обезбедиће основ за инвестиције, нова радна места и иновације на нивоу целе привреде. Министарство активно учествује и у изради будућег Интегрисаног плана за енергетику и климу који израђује Министарство рударства и енергетике, што је још један кључни документ за планирање нискоугљеничног развоја Србије. У наредном периоду настављамо и са израдом Програма прилагођавања на измењене климатске услове, који ће представљати основ за планирање и развој ове важне области – рекла је Вујовић.

kolektiv

Министарка је најавила да ће ускоро бити организован и други по реду Дијалог о климатским променама у сарадњи са Програмом УН за развој, као припрема за међународну Конференцију о климатским променама у Шарм ел Шеику. Конференција ће бити одржана у новембру 2022. године, када ће Република Србија представити досадашње резултате из ове области.