Вујовић потписала уговоре за замену котлова у јавним установама, додатна средства за чистији ваздух

Вујовић котларнице уговор 1

Вујовић потписала уговоре за замену котлова у јавним установама, додатна средства за чистији ваздух

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас уговоре за замену котлова у топланама и јавним установама са представницима 12 јединица локалне самоуправе, у оквиру другог јавног конкурса расписаног у 2023. години, којем је циљ унапређење квалитета ваздуха.

Вујовић је навела да је кроз први конкурс који је министарство спровело у овој години, обезбеђена подршка за 27 градова и општина, како би заменом котлова у топланама и јавним установама смањили аерозагађење.

Взјовић котларнице уговор 2„Обезбеђивањем додатних средстава, настављамо да радимо на остварењу једног од приоритетних циљева Министарства на чијем сам челу, а то је бољи квалитет ваздуха за све. Реализацијом пројеката по овом јавном конкурсу котлови на угаљ и мазут биће замењении котловима на еколошки прихватљивије енергенте у 14 основних школа, две предшколске установе, две зграде општинске управе, три дома здравља и једној установи дома културе. То је велика ствар за све грађане који живе, раде или проводе време у близини ових објеката, али и потврда и подстрек за Министарство да настави са успешном мером за побољшање квалитета ваздуха“, рекла је Вујовић.

Министарка је захвалила представницима локалних самоуправа што су препознали значај конкурса, брзо реаговали и пријавили квалитетне пројекте. Министарство заштите животне средине расписује конкурсе за замену котлова већ трећу годину заредом, а у 2023. години расписана су два конкурса кроз које је градовима и општинама за замену котлова стављено на располагање укупно 340 милиона динара.

По другом конкурсу у овој години, средства су додељена за пројекте 12 јединица локалних самоуправа – општинама Лучани, Пријепоље, Опово, Алексинац, Владимирци, Кањижа, Деспотовац, Врбас, Трговиште, Бојник и градовима Сремска Митровица и Панчево.