Вујовић потписала уговоре за пројекте пошумљавања широм Србије

IV posumljavanje

Вујовић потписала уговоре за пројекте пошумљавања широм Србије

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас у Палати Србија уговоре на основу којих ће бити додељена средства Министарства за укупно 42 пројекта пошумљавања и озелењавања, који ће се у овој години реализовати у 37 локалних самоуправа широм Србије.

 

Вујовић је рекла да су локалне самоуправе и ове године на јавном конкурсу Министарства заштите животне средине кандидовале добре пројекте, истичући да је пошумљавање од непроцењиве важности за животну средину.

- Од великог је значаја што настављамо заједно да радимо на овим пројектима који доприносе побољшању квалитета ваздуха, а позитивно утичу и на водни ресурс и квалитет земљишта. Прошле године смо, захваљујући овом конкурсу, али и доброј сарадњи са локалним самоуправама, заједно засадили више од 150.000 садница широм Србије. Сада идемо даље, а добра вест је што је и ове године на конкурс пристигло доста квалитетних пројеката из различитих делова земље. Повећање процента пошумљености Србије је у складу са Зеленом агендом и то је наш заједнички циљ и задатак, и зато ћемо наставити из године у годину да одвајамо средства за ову намену – рекла је Вујовић.

За суфинасирање пројеката пошумљавања и озелењавања широм Србије и ове године је из буџета Министарства заштите животне средине обезбеђено 100 милиона динара. Средства ће бити утрошена на набавку садница и извођење радова на пошумљавању земљишта у надлежности локалних самоуправа.

Према речима министарке Вујовић, реализацијом ових пројеката широм Србије, унапређује се квалитет живота грађана и даје допринос подизању свести о значају пошумљавања за очување квалитета животне средине.