Вујовић потписала уговоре: Одвајамо све већа средства за природна добра од националног значаја

Вујовић заштићена подручја 1.jpg

Вујовић потписала уговоре: Одвајамо све већа средства за природна добра од националног значаја

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас уговоре са управљачима 93 заштићена подручја, на основу којих ће, за очување ових природних добара бити додељено 450 милиона динара.

 

Вујовић заштићена подручја 2.jpg

Вујовић је истакла да је за заштићена подручја обезбеђено чак 500 милиона динара, који ће у потпуности бити утрошени у текућој години и за подручја која ће у 2024. години бити стављена под заштиту државе.

Вујовић заштићена подручја 3.jpg

„Министарство које водим настоји да из године у годину издваја све већа средства за суфинансирање заштићених природних добара од националног значаја. Пре пет година је у те сврхе издвојено 229 милиона динара, док смо ове године издвојили двоструко више. Обезбедили смо 500 милиона динара што је за 40 одсто више у односу на претходну годину и највећи износ до сада опредељен за наше бисере природе. Развојне могућости Србије могуће је у потпуности ускладити са потребама и очувањем природе. Зато се надам да ћемо уз заједнички труд и рад учинити да будуће генерације препознају овај период као кључан у борби за заштиту природе, а која почиње управо кроз добро законодавно утемељење и добро управљање заштићеним подручјима“, рекла је Вујовић.

Опредењена средства управљачи ће користити за рад и опремање чуварске службе, обележавање заштићених подручја, инфраструктурне, едукативне активности, мониторинг врста и станишта и научно-истраживачке пројекте.

Вујовић заштићена подручја 4.jpg

„Драго ми је што су управљачи задовољни средствима која смо им обезбедили за ову годину. Пројекти које ће, уз нашу подршку реализовати, подићи ће на виши ниво заштиту природе. Примера ради, из ових средстава реализоваћемо пројекат који је у плану 40 година, а у питању је уређење рибље стазе у заштићеном подручју ПИО 'Долина Пчиње'. Радићемо истим интензитетом и убудуће, како бисмо сачували природне добра и омогућили будућим генерацијама њихово одрживо коришћење“, рекла је Вујовић.