Вујовић потисала уговоре са 14 градова и општина за нова улагања у заштићена подручја на њиховим територијама

Vujović ugovori JLS 1.jpg

Вујовић потисала уговоре са 14 градова и општина за нова улагања у заштићена подручја на њиховим територијама

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас уговоре са 14 градова и општина, на основу којих ће бити реализовани различити инфраструктурни пројекти на територијама заштићених подручја од националног значаја, а који имају циљ да по реализацији унапреде и подигну капацитете бисера природе под заштитом државе.

Vujović ugovori JLS 2.jpg

„Задовољство ми је што сам са представницима 14 градова и општина широм Србије потписала уговоре који ће им омогућити нова улагања у заштићена подручја од националног значаја. Стало нам је до тога да сачувамо природу за будуће генерације и зато у континуитету одвајамо средства са циљем да очувамо, унапредимо и подигнемо капацитете наших природних добара. Само у склопу овог јавног конкурса, издвојили смо око 97 милиона динара, што је за 115 одсто више него у претходној години. Такође, и више смо него дуплирали број локалних самоуправа које су корисници средстава, јер је претходне године подршку добило шест, а ове године 14 локалних самоуправа. То је јасан показатељ колико Министарство које водим брине о природи и заштићеним подручјима у нашој земљи“, изјавила је Вујовић.

Vujović ugovori JLS 3.jpg

Вујовић је објаснила да су локалне самоуправе добиле средства након што су на јавном конкурсу за доделу подстицајних средстава за очување и заштиту биолошке, предеоне и геолошке разноврсности у 2024. години, кандидовале квалитетне пројекте. Она је истакла да ће у заштиту природних добара у 2024. години, путем актуелног конкурса, али и укључујући редовно субвенционисање заштићених подручја, бити уложена највећа средства до сада - око 600 милиона динара.

Vujović ugovori JLS 4.jpg

Према уговорима који су данас потписани, локалне самоуправе ће добијена средства користити за изградњу и уређење путева у Књажевцу, Лебану и Трстенику, пешачких стаза у Иригу и Зрењанину, за санацију моста у Пријепољу, изградњу визиторског центра у Куршумлији, уређење пећина у Крупњу и Деспотовцу, простора око језера и баре у Крушевцу и Пироту. Користиће се и за постављање јавне расвете у Бајиној Башти, еко учионице на отвореном у Кикинди, постављање соларних панела у Ужицу.

Vujović ugovori JLS 5.jpg