Вујовић: Постављањем брана и речних преграда смањићемо проблем плутајућег отпада на Лиму

Вујовић: Постављањем брана и речних преграда смањићемо проблем плутајућег отпада на Лиму

Вујовић: Постављањем брана и речних преграда смањићемо проблем плутајућег отпада на Лиму

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас са председницима општина Прибој, Пријепоље и Нова Варош уговоре у вредности од 70 милиона динара за суфинансирање пројеката заштите реке Лим, постављањем плутајућих брана и речних преграда које ће служити за прикупљање амбалажног и другог отпада.

​Вујовић: Постављањем брана и речних преграда смањићемо проблем плутајућег отпада на Лиму [Кликните и повуците да би померали] ​Вујовић је навела да министарство, заједно са општинама које су кандидовале пројекте на јавном конкурсу, учествује у заштити реке Лим и примени превентивних мера прописаних Законом о заштити животне средине. За финансирање три пројеката министарство ће издвојити 80 одсто потребних средстава, док ће преосталих 20 одсто обезбедити општине из свог буџета.

- Почетком године имали смо еколошку катастрофу на Потпећком језеру, из којег је уклоњено више од 10 хиљада кубика пливајућег отпада. Да бисмо заштитили Лимско – Дрински речни ток и спречили да нам се такве ситуације понављају, покренули смо низ активности, пре свега сарадњу са надлежним министарствима из Црне Горе и Босне и Херцеговине, јер отпад долази и из суседних држава, а расписали смо и конкурс за постављање плутајућих брана на Лиму – рекла је Вујовић.

​Вујовић: Постављањем брана и речних преграда смањићемо проблем плутајућег отпада на Лиму [Кликните и повуците да би померали] ​Министарка је навела да је Србија одговорно приступила овом проблему и подсетила да је формирано заједничко тело четири надлежна министарства и радна група, те да ускоро очекује и потписивање Меморандума о сарадњи са Црном Гором, којим ће се ближе дефинисати заједничке активности у области заштите животне средине, међу којима је и решавање проблема плутајућег отпада на реци Лим.

- Плутајуће бране су један од начина да очувамо реку и допринесемо у одређеној мери решавању проблема, а дугорочно решење је свакако уклањање свих дивљих депонија у сливу реке и њених притока, на чијем мапирању Србија већ ради, што очекујемо и од суседних држава. Реке, као међународни еколошки коридори, представљају мостове који нас повезују и подсећају да заштита животне средине не познаје границе и да наше природне ресурсе смемо искључиво одрживо да користимо. Здраве реке, здрава животна средина је оно од чега зависи и квалитет живота и будућност наших грађана, а наш задатак је да их очувамо за будуће генерације - поручила је Вујовић.

Министарка је подсетила да је у току санација несанитарне депоније Стањевине и најавила ове године изградњу трансфер станице у Новој Вароши, којом ће бити решен проблем отпада за Прибој, Пријепоље и Нову Варош, што ће, како је навела, бити повод да у наредном периоду посети ове општине.