Вујовић: После 30 година решили смо проблем депонијe у Трстенику

Irena

Вујовић: После 30 година решили смо проблем депонијe у Трстенику

Несанитарна депонија "Осаоница" је након 30 година санирана и рекултивисана, а комунални отпад на овој локацији сада се одлаже у складу са стандардима – изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић након што је, заједно са председницом општине Миленом Турк, обишла депонију у Трстенику.

Вујовић је навела да је министарство које води издвојило средства за затварање, санацију и рекултивацију старе депоније и изградњу санитарне касете, а укупна вредност инвестиције је 77 милиона динара.

sanacija

- Данас можемо да се уверимо да се комунални отпад из Трстеника правилно одлаже на санитарну депонију која је опремљена и постројењем за прераду процедних вода. Општина ће одлагати отпад на овој локацији све док се не стекну услови да се Трстеник прикључи регионалном систему за управљање отпадом чија се изградња у будућности планира у Краљеву. Решавање питања управљања отпадом широм Србије јесте један од приоритета и на томе системски радимо. Драго ми је што обиласком сваког успешно завршеног пројекта можемо да видимо резултате труда који смо уложили у претходном периоду јер пројекти попут овог, осим што су важни за заштиту животне средине, унапређују и квалитет живота грађана – рекла је Вујовић.

irena

Министарка је подсетила да су у претходне две године очишћене бројне дивље депоније, a затворено је санирано и рекултивисано више несанитарних депонија широм Србије. Како је навела, несанитарна сметлишта представљају вишедеценијске еколошке проблеме у Србији.

deponija

- Решавање питања депоније "Осаоница" јесте један од најзначајних зелених пројеката, али не и једини који смо реализовали у Трстенику. Захваљујући доброј сарадњи са локалном самоуправом прошле године смо спровели пројекат озелењавања на 26 локација у овој општини. Уклонили смо и велике количине историјског отпада из некадашње Прве Петолетке, а ове године суфинансирамо и последњу фазу пројекта санације и заштите земљишта код изворишта. Циљ нам је да подстакнемо и подржимо реализацију зелених пројеката, јер се тиме подиже квалитет живота и унапређује еколошка слика градова и општина широм Србије – рекла је Вујовић.

irena