Вујовић: Почела прва предавања у оквиру еколошке секције у основним школама

Вујовић: Почела прва предавања у оквиру еколошке секције у основним школама

Вујовић: Почела прва предавања у оквиру еколошке секције у основним школама

Како би подржали најмлађе у стицању здравих навика када је реч о заштити животне средине, представници Министарства заштите животне средине и Министарства просвете, науке и технолошког развоја одржали су прва предавања у оквиру еколошке секције у изабраним основним школама, изјавила је министарка Ирена Вујовић.

Вујовић: Почела прва предавања у оквиру еколошке секције у основним школамаВујовић је истакла да су предавања део активности предвиђених заједничким Пилот пројектом два министарства - „Улога ученика у заштити животне средине“, који се спроводи у 29 основних школа у исто толико локалних самоуправа широм Србије.

Вујовић: Почела прва предавања у оквиру еколошке секције у основним школама- До сада је у оквиру пројекта одржано предавање у Основној школи ,,Бранко Радичевић“ у Неготину, на тему ,,Одрживи развој и управљање отпадом“. Након тога, предавачи су посетили основне школе ,,Жарко Зрењанин“ у Новом Саду и ,,Доситеј Обрадовић“ у Иригу где је тема била ,,Заштита и очување природе“. Брига о животној средини креће са локала и у свему што радимо како бисмо унапредили стање у овој области, важно је да имамо подршку и разумевање грађана. Баш зато је едукација најмлађих важна, јер ће допринети да сутра имамо одговорне грађане који ће се савесно односити према околини – поручила је Вујовић.

Вујовић: Почела прва предавања у оквиру еколошке секције у основним школамаПрема њеним речима, у наредним данима, планирано је да предавачки тимови посете основце у школи ,,Соња Маринковић“ у Суботици, а обилазиће и остале школе до краја марта 2022. године. Ученицима ће говорити о важним темама попут заштите и очување природе, вода, земљиштам ваздуха у озона, затим о одрживом развоју и управљању отпадом, климатским променама, заштити од нејонизујућих зрачења и буке.

Вујовић: Почела прва предавања у оквиру еколошке секције у основним школама- Крајњи циљ је да по реализацији овог пилот пројекта дођемо до квалитетног документа за системско образовање. Очекујем да ће такав документ бити израђен у наредној години и да ће бити усвојен на седници Владе. Тако ћемо имати добар основ за увођење екологије у све основне школе на територији Србије од наредне школске године – рекла је Вујовић.