Вујовић: Пет нових електронских услуга на располагању привреди, као подстицај даљим улагањима у обновљиве изворе енергије

Вујовић презентација услуге 1.jpg

Вујовић: Пет нових електронских услуга на располагању привреди, као подстицај даљим улагањима у обновљиве изворе енергије

Пет нових дигиталних услуга које ће омогућити ефикасније процедуре за добијање сагласности из надлежности Министарства заштите животне средине, а тиме и исходовање дозвола како би се убрзале инвестиције у обновљиве изворе енергије, представљено је данас у присуству потпредседнице Владе и ресорне министарке Ирене Вујовић.

Вујовић презентација услуге 2.jpg

Данас су представљене укупно 32 нове електронске услуге, а поред потпредседнице Вујовић, присуствовале су и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, председница Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Одил Рено-Басо и директорка Републичког секретаријата за јавне политике (РСЈП) Бојана Тошић.

Вујовић презентација услуге 3.jpg

„Услуге из ресора који водим односе се на дигитализацију административних поступака приликом процене утицаја на животну средину. Већ сада све те послове инвеститори могу да обаве путем портала еУправа, како би брже и ефикасније дошли до сагласности, а затим и дозвола важних за нова улагања у обновљиве изворе енергије. Тиме унапређујемо пословно окружење и градимо чвршће мостове сарадње између привреде и јавне управе. Дигитализацијом процедура смањујемо употребу папира и штитимо животну средину и уједно стимулишемо улагања у обновљиве изворе енергије, што је у складу са циљем Владе Србије - да се повећа употреба зелене енергије. Ове инвестиције су важна карика у зеленој трансформацији и одрживом развоју Србије, о чему ћемо бринути и убудуће", рекла је Вујовић.

Вујовић презентација услуге 4.jpg

Вујовић је овом приликом захвалила председници Европске банке за обнову и развој Одил Рено-Басо на подршци ЕБРД-а у зеленој трансформацији Србије и кроз подршку пројектима изградње регионалних и рециклажних центара широм земље.

Дигитализоване услуге из области заштите животне средине односе се на поступке процене утицаја пројеката на животну средину и то: одлучивања о потреби процене утицаја, одређивања обима и садржаја студије о процени утицаја, сагласности на студију о процени утицаја, поступак затеченог стања и ажурирање студије.