Вујовић обишла радове на трансфер станици, највећем еколошком пројекту у Смедереву

Вујовић Смедерево 1

Вујовић обишла радове на трансфер станици, највећем еколошком пројекту у Смедереву

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас радове на изградњи трансфер станице, највећег еколошког пројекта у Смедереву, чијом реализацијом ће се системски решити проблем управљања отпадом.

Вујовић Смедерево 2

Вујовић је истакла да је од великог значаја да се радови на овом капиталном пројекту заврше у што краћем року.

„Ми данас у Смедереву обилазимо најважнији еколошки пројекат, а то је изградња трансфер станице која ће у великој мери решити систем  управљања отпадом за све сеоске и градске месне заједнице. На овом месту је предвиђена станица за претовар, рециклажно двориште и линија за сепарацију отпада што ће повећати стопу рециклаже и смањити количину отпада која завршава на депонији. За грађане је важно да знају да ће се отпад одвозити на регионалну депонију у Панчеву и то кроз индустријску зону, магистралним путем, а не кроз центар града“, рекла је Вујовић.

Вујовић Смедерево 3Министарка је навела да је трансфер станица предуслов за затварање и санацију несанитарне депоније која се налази у близини, а на коју се деценијама неправилно одлаже отпад са територије Смедерева и околине.

„Изградња ове трансфер станице највећи је, али свакако не и једини еколошки пројекат који спроводимо у овој општини. Улагали смо и у чишћење дивљих депонија, али и у замену дотрајалих котлова. Кроз претходне јавне конкурсе, омогућили смо замену котла на угаљ котлом на гас у вртићу Дизниленд у насељу Сењак, који греје више од 15.000 квадрата. Тиме смо унапредили квалитет ваздуха у том делу града. Кроз овогодишњи конкурс смо доделили средства и за замену котла у Основној школи „Доситеј Обрадовић“, што ће унапредили квалитет живота за око 240 ученика, али и за грађане који живе у том делу Смедерева“, казала је Вујовић.

Вујовић Смедерево 4