Вујовић: Ново постројење за одсумпоравање у ТЕНТ А од непроцењивог значаја за квалитетнији ваздух за Београђане

Вујовић ТЕНТ А 1.jpg

Вујовић: Ново постројење за одсумпоравање у ТЕНТ А од непроцењивог значаја за квалитетнији ваздух за Београђане

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је данас, заједно са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић Хандановић обиласку постројења за одсумпоравање димних гасова у обреновачкој термоелектрани „Никола Тесла А”, што је највећи еколошки пројекат у Србији и у термоелектранама у овом делу Европе.

Вујовић ТЕНТ А 4.jpg

Вујовић је истакла да о значају пројекта најбоље говоре подаци Агенције за заштиту животне средине, према којима је термоелектрана у Обреновцу била највећи емитер штетних материја, а управо захваљујући овој инвестицији решен је проблем аерозагађења из овог извора.

Вујовић ТЕНТ А 5.jpg

„Ново постројење је од непроцењиве важности за све грађане Београда. Грађено je по најсавременијим технологијама, вишеструко ће смањити емисије сумпор-диоксида, док је емисија прашкастих материја сведена на европске стандарде. За животну средину је важно и што ће се сумпор-диоксид користити за прављење гипса, у складу са принципима циркуларне економије као важном делу Зелене агенде, којој смо посвећени. Све говори у прилог томе да је у Београду реализован највећи зелени пројекат и да је Влада Србије изузетно посвећена унапређењу квалитета ваздуха и животне средине у целини“ – рекла је Вујовић.

Вујовић ТЕНТ А 6.jpg

У ново постројење за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А уложено је 215 милиона евра. Вујовић је навела да држава континуирано улаже у стара постројења и у складу са Националним планом за смањење емисија главних загађујућих материја које потичу из старих великих постројења за сагоревање (НЕРП), додајући да је до сада уложено више од 400 милиона евра.

Вујовић ТЕНТ А 8.jpg

„Пројекат који смо обишли је кључан за унапређење квалитета ваздуха у Београду и околини. Хвала свима који су учествовали у његовој реализацији, и колегиници Ђедовић Хандановић што је посвећена свим важним пројектима који доприносе бољем квалитету животне средине за грађане Србије. Поред овог важног пројекта, очекују нас и нова значајна улагања у наредном периоду, не само у Београду, већ широм Србије. Заштита животе средине један је од главних приоритета у раду Владе Србије и сигурна сам да остати високо на листи приоритета и у будућој Влади“, рекла је Вујовић.

Вујовић ТЕНТ А 9.jpg

Обиласку постројења које је изграђено заједничким залагањем домаћих и јапанских стручњака и применом најсавременијих технологија, присуствовали су и заменик министра спољних послова Јапана Јасуши Хосаке, делегација из Јапана, као и представникци „Електропривреде Србије”.