Вујовић: Наш циљ је да унапредимо квалитет ваздуха и кроз одрживу зелену мобилност

Вујовић: Наш циљ је да унапредимо квалитет ваздуха и кроз одрживу зелену мобилност

Вујовић: Наш циљ је да унапредимо квалитет ваздуха и кроз одрживу зелену мобилност

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да је ресорно министарство у овој години издвојило највећа средства до сада како би субвенционисало куповину електричних и хибридних возила. Том мером је, како је рекла, дат допринос крајњем циљу, а то је бољи квалитет ваздуха кроз одрживу зелену мобилност.

Вујовић: Наш циљ је да унапредимо квалитет ваздуха и кроз одрживу зелену мобилностВујовић је, отварајући конференцију „Еко мобилност“, рекла да је ове године иницијално одвојено 120 милиона динара за подршку физичким и правним лицима приликом куповине еко возила.

Вујовић: Наш циљ је да унапредимо квалитет ваздуха и кроз одрживу зелену мобилност- Када смо затекли 300 исправних захтева схватили смо да је наша мера успела и да смо обезбеђена средства утрошили. Влада Србије је брзо реаговала и обезбеђена су додатна средства, како бисмо подржали све заинтересоване за еколошки прихватљивија возила. То је један од начина да се приближимо идеји о зеленој мобилности, односно зеленом транспорту. Ова идеја је у Србији још у повоју, али охрабрује што постаје део стратешких документа, попут Зелене агенде. Морамо да се потрудимо да спремни дочекамо све промене и прилагођавања прописа у наредном периоду – рекла је Вујовић.

Министарка је навела да су често могла да се чују опречна мишљења, када је реч о оправданости субвенционисања еко возила, али подаци јасно илуструју да смо на добром путу.

Вујовић: Наш циљ је да унапредимо квалитет ваздуха и кроз одрживу зелену мобилност- Иако је удео емисија PM10 и PM2.5 честица у друмском саобраћају релативно мали, по емисијама азот оксида у 2020. години друмски саобраћај је био други највећи загађивач, са доприносом од 19 одсто. И зато је прелазак на еколошки прихватљивија возила једно од решења за смањење ових честица. Трудићемо се да и следеће године наставимо са овом мером, и надам се да ћемо је спровести заједно са произвођачима, јер само заједно можемо на прави начин да бринемо о животној средини – рекла је Вујовић, додајући Влада Србије брине о аерозагађењу и ради паралелно на више колосека како би наредне генерације имале бољи квалитет ваздуха и здравију животну средину.
Вујовић је, након отварања конференције, учествовала и на панелу „Утицај моторних возила на животну средину – Нове технологије у служби екологије“.