Вујовић: Након више деценија замењена котларница у Основној школи на Звездари

Вујовић 1

Вујовић: Након више деценија замењена котларница у Основној школи на Звездари

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић посетила је данас, заједно са председником Градске општине Звездара Владаном Јеремићем, Основну школу „Владислав Петковић Дис“ у којој је уз подршку министарства комплетно реконструисана котларница и тиме омогућено да се за грејање школских просторија користи еколошки прихватљивији енергент.

Вујовић је навела да ће се, након више деценија грејања на лож уље, школа сада грејати на пелет, што је важно за бољи квалитет ваздуха у целом насељу, а посебно за више од 400 ђака који похађују ову школу.

Вујовић 2-Данас смо се уверили да је нова котларница у школи инсталирана, спремљене су резерве пелета и кренуло је грејање на боље и здравије енергенте. Овај пројекат је пример добре сарадње између Министарства, Града Београда и општине Звездара, али желим да истакнем и да ово није једина београдска општина у којој реализујемо пројекте који имају за циљ унапређење квалитета ваздуха. Јуче смо разговарали и са градоначелником о томе колико је важно да се максимално укључе надлежни секретаријати, како бисмо заједно што више пројеката урадили и што више котларница у Београду заменили, што ми као Министарство већ и радимо у читавој Србији. На тај начин сви дајемо велики допринос борби против загађења ваздуха – рекла је Вујовић.

Министарка је позвала локалне самоуправе да припремају пројекте како би и наредне године могле да конкуришу и искористе средства која је држава наменила за побољшање квалитета ваздуха.

Вујовић 3-Сигурна сам да ћемо заједно реализовати још пуно оваквих пројеката, јер то је изузетно важно за ове малишане, али и за здравију и чистију будућност нових генерација – истакла је Вујовић.

Она је најавила и велику акцију пошумљавања у око 30 локалних самоуправа у Србији, додајући да ће се наредних дана садити и у Београду, као и на територији општине Звездара.

Обиласку котларнице у ОШ „Владислав Петковић Дис“ присуствовали су градски секретар за образовање и дечју заштиту Ненад Радић, секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, директор ЈКП „Градска чистоћа“ Марко Попадић, директорка школе Татјана Галић, као и чланови Већа Градске општине Звездара.

Котао