Вујовић: Нацрт закона о заштити од буке од данас на јавној расправи

Вујовић: Нацрт закона о заштити од буке од данас на јавној расправи

Вујовић: Нацрт закона о заштити од буке од данас на јавној расправи

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић најавила је да ће Нацрт закона о заштити од буке у животној средини бити на јавној расправи од 03. до 23. јуна 2021. године, што значи да ће од данас, у наредних 20 дана, све заинтересоване стране моћи да пошаљу своје коментаре, предлоге и сугестије на текст Нацрта закона.

Вујовић је истакла да су Нацртом закона транспоноване одредбе Директиве ЕУ у области буке.

-Нацртом закона прецизније је дефинисано шта је бука у животној средини, проширена је листа извора буке, као и надлежних органа за израду стратешких карата буке и акционих планова. Нацртом се уређују субјекти заштите од буке, мере и услови заштите, приступ информацијама о буци, надзор и друга питања од значаја за заштиту животне средине средине и здравље људи – рекла је Вујовић.

Министарка је додала да су на иницијативу града Београда у закон унета и два члана који се односе на надлежност за мерење буке коју емитују угоститељски објекти.

-Овим предлогом дају се овлашћења комуналној милицији у јединицама локалне самоуправе да по пријави грађана могу да мере и контролишу буку из угоститељских објеката. Грађани годинама имају проблем с буком у градским зонама, која долази из појединих угоститељских и других објеката који емитују буку, што је посебно изражено у стамбеним зонама. Доношењем новог закона, као и сета подзаконских аката, омогућиће се брже и ефикасније решавање проблема буке – истакла је Вујовић.

Заменик градоначелника Горан Весић у име града Београда захвалио је министарки Ирени Вујовић што је препознала проблем буке и одмах реаговала.

-Када закон буде усвојен, као и подзаконски акти којим ће се поједине одредбе прецизирати, наша комунална милиција биће опремљена мобилним апаратима за мерење буке и реаговаћемо одмах на сваку пријаву грађана. Наши комунални милиционери и инспектори мериће на лицу места буку и одмах изрицати заштитне мере, од којих је једна одузимање апарата или инструмента са којег се емитује музика. Тако ћемо да заштитимо грађане од буке и малтретирања којем су изложени годинама. Ове мере су у у корист већине угоститеља који поштују све прописе. Наравно, они који су бахати биће санкционисани. Усвајање закона даје инструмент граду да реши у већем делу проблем буке онако ефикасно како смо преко система „Око соколово“ решили проблем бахатог паркирања –истакао је Весић.

Министарка Вујовић је навела да ће се датум одржавања онлајн презентације Нацрта закона накнадно одредити, а обавештење о томе ће бити доступно на сајту министарства.

Нацрт закона можете преузети овде.