Вујовић: Инспектори раде свакодневно, казне за оператере због складиштења опасног отпада у „Луци Београд“

Вујовић: Инспектори раде свакодневно, казне за оператере због складиштења опасног отпада у „Луци Београд“

Вујовић: Инспектори раде свакодневно, казне за оператере због складиштења опасног отпада у „Луци Београд“

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас, заједно са инспекторима задуженим за ову област, неколико компанија које се баве складиштењем неопасног отпада у „Луци Београд“, где је због  непоштовања прописа везано за заштиту животне средине и непоседовања неопходних дозвола, најавила прекршајне пријаве против одговорних лица.

Вујовић је навела да, поред тога што су уочене бројне неправилности, посебан проблем прави складиштење опасног отпада на недозвољеном месту.  - На терену смо затекли и опасан отпад, десетине аутомобила који су наређани један на други на неколико нивоа. То није дозвољено, јер су дозволом дефинисане само лимене шкољке и зато ће бити покренут прекршајни поступак против одговорних. Инспекција обилази све власнике складишта и писаће пријаве за привредне преступе, јер више не можемо да дозволимо ноншалантно понашање. Ко се бави овим послом, мора да испуни све законом предвиђене услове. Не могу да генерализујем, има и примера добре праксе, али морамо свакога дана да подсећамо једни друге на обавезе према животној средини  – рекла је Вујовић.  Министарка је похвалила инспекторе заштите животне средине, истичући да су свакодневно на терену, да раде и викендом, те да ће строго контролисати сваку дозволу и стање на терену.  - Овде смо да лошу праксу мењамо, и зато ћемо пажљиво исконтролисати сваку издату дозволу. Циљ нам је да складиште послује поштујући прописе и принципе заштите животне средине. Свако понашање које није с тим у складу, најстроже ћемо санкционисати. Инспектори раде свакодневно, ограничен су нам капацитети, али све расположиве капацитете ћемо ставити у функцију борбе за здравију будућност – поручила је Вујовић.  У неколико компанија које се баве складиштењем неопасног отпада на локацији „Луке Београд“, уочено је да су радиле без дозволе, јер је она престала да важи почетком године, а није поднет захтев за издавање новог документа у законском року од 120 дана пре истека важења. Уочено је, примера ради, и да неки од оператера ове године уопште нису уносили податке у сервер Агенције за заштиту животне средине и нису послали никакав податак о улазу или излазу са складишта.Вујовић је навела да, поред тога што су уочене бројне неправилности, посебан проблем прави складиштење опасног отпада на недозвољеном месту.

- На терену смо затекли и опасан отпад, десетине аутомобила који су наређани један на други на неколико нивоа. То није дозвољено, јер су дозволом дефинисане само лимене шкољке и зато ће бити покренут прекршајни поступак против одговорних. Инспекција обилази све власнике складишта и писаће пријаве за привредне преступе, јер више не можемо да дозволимо ноншалантно понашање. Ко се бави овим послом, мора да испуни све законом предвиђене услове. Не могу да генерализујем, има и примера добре праксе, али морамо свакога дана да подсећамо једни друге на обавезе према животној средини  – рекла је Вујовић.

Министарка је похвалила инспекторе заштите животне средине, истичући да су свакодневно на терену, да раде и викендом, те да ће строго контролисати сваку дозволу и стање на терену.

Вујовић је навела да, поред тога што су уочене бројне неправилности, посебан проблем прави складиштење опасног отпада на недозвољеном месту.  - На терену смо затекли и опасан отпад, десетине аутомобила који су наређани један на други на неколико нивоа. То није дозвољено, јер су дозволом дефинисане само лимене шкољке и зато ће бити покренут прекршајни поступак против одговорних. Инспекција обилази све власнике складишта и писаће пријаве за привредне преступе, јер више не можемо да дозволимо ноншалантно понашање. Ко се бави овим послом, мора да испуни све законом предвиђене услове. Не могу да генерализујем, има и примера добре праксе, али морамо свакога дана да подсећамо једни друге на обавезе према животној средини  – рекла је Вујовић.  Министарка је похвалила инспекторе заштите животне средине, истичући да су свакодневно на терену, да раде и викендом, те да ће строго контролисати сваку дозволу и стање на терену.  - Овде смо да лошу праксу мењамо, и зато ћемо пажљиво исконтролисати сваку издату дозволу. Циљ нам је да складиште послује поштујући прописе и принципе заштите животне средине. Свако понашање које није с тим у складу, најстроже ћемо санкционисати. Инспектори раде свакодневно, ограничен су нам капацитети, али све расположиве капацитете ћемо ставити у функцију борбе за здравију будућност – поручила је Вујовић.  У неколико компанија које се баве складиштењем неопасног отпада на локацији „Луке Београд“, уочено је да су радиле без дозволе, јер је она престала да важи почетком године, а није поднет захтев за издавање новог документа у законском року од 120 дана пре истека важења. Уочено је, примера ради, и да неки од оператера ове године уопште нису уносили податке у сервер Агенције за заштиту животне средине и нису послали никакав податак о улазу или излазу са складишта.- Овде смо да лошу праксу мењамо, и зато ћемо пажљиво исконтролисати сваку издату дозволу. Циљ нам је да складиште послује поштујући прописе и принципе заштите животне средине. Свако понашање које није с тим у складу, најстроже ћемо санкционисати. Инспектори раде свакодневно, ограничен су нам капацитети, али све расположиве капацитете ћемо ставити у функцију борбе за здравију будућност – поручила је Вујовић.

У неколико компанија које се баве складиштењем неопасног отпада на локацији „Луке Београд“, уочено је да су радиле без дозволе, јер је она престала да важи почетком године, а није поднет захтев за издавање новог документа у законском року од 120 дана пре истека важења. Уочено је, примера ради, и да неки од оператера ове године уопште нису уносили податке у сервер Агенције за заштиту животне средине и нису послали никакав податак о улазу или излазу са складишта.