Вујовић и Вучевић обишли капитални пројекат у Нишу: Значајна улагања за бољи квалитет живота грађана

Вучевић и Вујовић у Нишу

Вујовић и Вучевић обишли капитални пројекат у Нишу: Значајна улагања за бољи квалитет живота грађана

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас, заједно са председником Владе Републике Србије Милошем Вучевићем, радове на реализацији капиталног пројекта изградње 46 километара канализационе мреже у Нишу, где ће у склопу истог пројекта бити изграђено и највеће постројења за прераду отпадих вода у Србији, капацитета 286.000 еквивалет становника.

Вујовић је истакла да ће, по завршетку радова, пројекат подићи стандарде заштите животне средине на европски ниво и значајно унапредити квалитет живота грађана Ниша.

Вучевић и Вујовић у Нишу

„Драго ми је што сам данас у Нишу, и што имам прилику да се, заједно са председником Владе Милошем Вучевићем, уверим да се радови одвијају планираном динамиком. За нас је важно да се радови заврше у року, јер је овај пројекат од велике важности за грађане. Изградњом постројења за прераду отпадних вода на локацији Цигански кључ, заштитићемо реку Нишаву јер ће се у њу испуштати пречишћена вода. Насеље Цигански кључ налази се на граници општина Црвени Крст и Палилула, а канализациона мрежа ће се градити у три од четири градске општине – Нишка Бања, Црвени Крст и Палилула. Градимо и мање постројење за третман воде за прање филтера у фабрици воде Медијана. Кад све завршимо, на територији града Ниша имаћемо прераду отпадних вода и 85% покривености канализацијом, што је по европским стандардима. Тиме уједно значајно побољшавамо санитарне услове за грађане у насељима која су до сада била без канализације“, рекла је Вујовић.

Капитални пројекат у Нишу

Потпредседница је истакла да је ово један од највећих еколошких пројеката у Србији, а реализује га Министарство заштите животне средине, уз подршку Европске уније. Укупна процењена вредност износи 87 милиона евра.

Капитални пројекат у Нишу

„Пројекат је одраз решености Владе Републике Србије да настави да унапређује стање животне средине. Део је визије Србија 2027 који је представио председник Републике Александар Вучић. Наша визија до 2027. је да широм Србије изградимо 1.108 км недостајуће канализационе мреже, 32 постројења за прераду отпадних вода и да, кад сумирамо, у наредне три године у 35 градова и општина имамо 80% изграђености канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода. То је најбоља потврда да мислимо о томе како ће изгледати Србија сутра, јер свако наше улагање данас има за циљ бољи квалитет живота грађана сутра“, рекла је Вујовић.

Капитални пројекат у Нишу

Говорећи о улагањима у Нишу и Нишком округу, Вујовић је навела да су у протекле четири године уложена значајна средства и у мање, али за грађане такође значајне зелене пројекте. Oд 2021. до 2024. укупно је обезбеђено скоро 130 милиона динара за бољи квалитет ваздуха кроз улагања у замену котларница, ложишта у домаћинствима, пошумљавање, заштиту земљишта, чишћење дивљих депонија.

Капитални пројекат у Нишу