Вујовић и Весић у Свилајнцу обишли радове на изградњи више од 70 километара канализационе мреже

9.jpg

Вујовић и Весић у Свилајнцу обишли радове на изградњи више од 70 километара канализационе мреже

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић данас је, заједно са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем обишла општину Свилајнац, где су у завршној фази радови на изградњи више од 70 километара канализационе мреже, што је од велике важности за ефикаснију заштиту животне средине.

 

1.jpg

Вујовић је навела да Влада Србије недостајућу канализациону мрежу гради кроз пројекте више министарстава, као и да се пројекат у Свилајнцу реализује уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

3.jpg

„Недостајућа канализациона мрежа и изградња зелене инфраструктуре један су од приоритета и Министарства које водим, и зато се заједничким снагама два министарства трудимо да изградимо што више километара канализације и што више постројења за прераду отпадних вода широм Србије. Само Министарство заштите животне средине у овом моменту реализује 15 пројеката изградње недостајуће канализационе мреже, која је предуслов за изградњу постројења за прераду отпадних вода, која такође градимо у више локалних самоуправа. Када је реч о Свилајнцу, по завршетку комплетног пројекта, који ће имати још једну фазу, градски центар ће стопроцентно бити покривен канализацијом, а заједно са селима покривеност ће износити 70 одсто. Следеће што нас у овој општини чека јесте изградња посторојења за прераду отпадних вода како би у реципијент одлазила пречишћена вода. Постројење би требало да задовољи потребе око 20.000 еквивалент становника, а његова изградња ће значајно допринети побољшању квалитета животне средине“, рекла је потпредседница Владе.

4.jpg

Вујовић је током данашње посете, разговала са председником општине Предрагом Милановићем, о новим пројектима који би имали за циљ унапређење управљања чврстим отпадом у општини Свилајнац.

6.jpg

„Разговарали смо о могућностима за изградњу рециклажног дворишта или трансфер станице у овој општини, као и одвожењу тог отпада у регионални центар у Лапову или Јагодини. То је уједно предуслов да се на овој територији уклоне и све дивље депоније и сметлишта, али и да се крене у затварање и санацију несанитарне локалне депоније. Изузетно је важно што општински тим има слуха за потребе грађана и што су и у претходном периоду кандидовали пројекте на конкурсима Министарства заштите животне средине, и тако им је додељен камион смећар, канте и контејнери. Трудићемо се да обезбедимо и другу потребну опрему како би се повећала стопа рециклаже, али и да покренемо друге зелене пројекте у Свијалнцу од значаја за грађане и животну средину“, рекла је Вујовић.