Вујовић: ЕБРД један од кључних партнера у реализацији зелених капиталних пројеката у Србији

Вујовић: ЕБРД један од кључних партнера у реализацији зелених капиталних пројеката у Србији

Вујовић: ЕБРД један од кључних партнера у реализацији зелених капиталних пројеката у Србији

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић састала се данас са делегацијом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и разговарала о сарадњи две институције у реализацији капиталних пројеката у области заштите животне средине.

Вујовић: ЕБРД један од кључних партнера у реализацији зелених капиталних пројеката у СрбијиВујовић је захвалила делегацији ЕБРД на подршци у решавању вишедеценијког проблема у Крагујевцу, кроз имплементацију пројекта унапређења система даљинског грејања. Она је истакла да је захваљујући доброј сарадњи између две институције успешно спроведен тендер за пројекат замене 50 година старих колова у топлани „Енергетика“, која ће већ током следеће грејне сезоне прећи на еколошки прихватљивији енергент.

-То значи бољи квалитет ваздуха за грађане Крагујевца, нарочито ако узмемо у обзир да ће у другој фази пројекта бити санирана и депонија пепела – рекла је Вујовић.

Министарка је са директорком за инфраструктуру за регион Европе Сузан Горансон и регионалним директором ЕБРД за западни Балкан Матеом Коланђелијем разговарала и o пројекту управљања чврстим отпадом, који подразумева изградњу регионалних и рециклажних центара у осам региона, а биће финансиран из кредитне линије Европске банке за обнову и развој.

Вујовић: ЕБРД један од кључних партнера у реализацији зелених капиталних пројеката у Србији-Ови пројекти, које ћемо реализовати уз подршку ЕБРД и Француске агенције за развој (АФД), од изузетне су важности за Србију, јер њима решавамо проблем управљања отпадом за више од 50 локалних самоуправа. Важно је да до краја године потпишемо уговоре о финансирању прве фазе пројекта, која подразумева изградњу регионалних центара Колубара - Каленић, Дубоко-Ужице, Сомбор и Нова Варош. Сигурна сам да ћемо и на овим пројектима одлично сарађивати, као и на реализацији пројекта у Крагујевцу и да ћемо већ почетком следеће године започети изградњу првог регионалног центра – навела је Вујовић.

Састанку са делегацијом ЕБРД присуствовали су државна секретарка у Министарству заштите животне средине Јелена Танaсковић и помоћник министарке Филип Абрамовић.