Вујовић: Држава неће дозволити реализацију пројекта Рио Тинто без пуне заштите животне средине

Vujović Skupština 1 .jpg

Вујовић: Држава неће дозволити реализацију пројекта Рио Тинто без пуне заштите животне средине

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поручила је данас у Народној скупштини да је држава та која ће заштитити интересе грађана, и да ће доносити још ригорозније законе, како би осигурала и захтевала највише стандарде заштите животне средине.

Vujović Skupština 2.jpg

Вујовић је оштро одговорила делу посланика, да исти они који су довели Рио Тинто у Србију, сада покушавају да уплаше грађане, без било каквих чињеница и званичних докумената.

„Подсетићу да је 26. јануара 2012. године, када је тадашња Влада донела Стратегију управљања минералним сировинама, процењено да ће 2020. године учешће литијума из Србије у производњи чинити више од 10 одсто светске производње и више од 90 одсто европске. Тада су се понашали као да су већ имали рудник и као да већ експлоатишу. Држава је та која ће заштитити инересе грађане, јер је ова Влада одговорна и грађани су јој најважнији. У наредном периоду доносићемо и ригорозније законе како бисмо осигурали највише стандарде заштите животне средине. Литијум је изузетно важан за е-мобилност и омогућава зелени развој, што је један од главних циљева зелене агенде и  омогућава нам пут ка зеленој будућности“, рекла је Вујовић.

Вујовић је додала, да када је реч о долини Јадра и читавом округу, управо је ова власт, низом пројеката, доказала да се брине о заштити животне средине.

„Ми смо уклонили историјски опасан отпад из фабрике Вискоза. Тада када је било пуно отпада нико није организовао протесте. Ми смо уклонили попуцале буриће који су утицали на квалитет ваздуха, воде и земљишта. Такође, ми смо ти који су рекултивисали јаловиште Зајаче. Градимо модеран Регионални центар за управљање отпадом у селу Каленић, где ће се отпад из 15 градова и општина третирати по најсавременијим стандардима, а када почне са радом, биће омогућено затварање несанитарних депонија у свим локалним самоуправама које гравитирају ка том центру. Поштовани грађани Србије, све што смо чули од опозиционих политичара је неистина и служи искључиво њиховим политичким интересима. Када се изради и преда студија о процени утицаја на животну средину, тек тада можемо сви да коментаришемо, али и да чујемо реч стручњака“, рекла је Вујовић.