Вујовић: Чистимо 200 тона историјског опасног отпада из ХИНС-а

Вујовић: Чистимо 200 тона историјског опасног отпада из ХИНС-а

Вујовић: Чистимо 200 тона историјског опасног отпада из ХИНС-а

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас у Новом Саду просторије ХИНС-а (Хемиjска индустрија Нови Сад) где је у току чишћење више од 200 тона историјског отпада, од чега највећи део чини опасан отпад.

Вујовић: Чистимо 200 тона историјског опасног отпада из ХИНС-а-  Локација на којој се налазимо представља еколошку бомбу у Новом Саду. Желим да захвалим грађанима који су нам писали и указивали на овај  вишегодишњи проблем, покрајинском секретару за урбанизам и заштиту животне средине, као и градоначелнику Вучевићу на подршци. Држава је по први пут решена да историјски отпад сведе на нулто стање. У претходном периоду су чишћене локације парцијално, а сада ћемо да очистимо све што се налази у фабрикама широм Србије. Историјски отпад је махом настао у предузећима у стечају након 2000. године. Реч је и о опасном и неопасном отпаду, који у оба случаја неповољно утиче на животну средину и здравље грађана и зато нам је апсолутни приоритет да овај проблем решимо – рекла је Вујовић.

Вујовић: Чистимо 200 тона историјског опасног отпада из ХИНС-аМинистарка је рекла да је проблем историјског отпада присутан широм Србије и да ће се држава изборити да се трајно реше   локације.

- У наредним месецима ћемо интензивно радити на томе. Чистићемо историјски отпад, а истовремено ћемо појачати контролу како би осигурали да се текући отпад правилно збрињава. Радићемо још више за чистију будућност генерација које долазе – рекла је Вујовић.