Вујовић: 36,7 милиона динара за другу фазу санације депоније у Трстенику

Вујовић: 36,7 милиона динара за другу фазу санације депоније у Трстенику

Вујовић: 36,7 милиона динара за другу фазу санације депоније у Трстенику

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је са председницом општине Трстеник Миленом Турк уговор о преносу финансијских средстава у износу од 36,7 милиона динара тој локалној самоуправи, за финансирање друге фазе пројекта санације и рекултивације постојеће несанитарне депоније „Осаоница“.

Вујовић: 36,7 милиона динара за другу фазу санације депоније у ТрстеникуМинистарка је навела да ће реализацијом друге фазе пројекта, на депонији Осаоница бити затворено и санирано 65 одсто депонијског простора, док ће на преосталих 35 одсто бити отворена санитарна касета за привремено одлагање отпада до изградње Регионалне депоније у Краљеву, на којој ће се у будућности одлагати отпад из ове општине.

-Суфинансирањем оваквих пројекта Министарство наставља да пружа подршку локалним самоуправама у гашењу несанитарних градских и општинских депонија. Затварањем и рекултивацијом таквих депонија штитимо животну средину, а истовремено решавамо деценијски проблем неадекватног одлагања отпада, које ће се у будућности вршити по еколошким стандардима – рекла је Вујовић.

Вујовић: 36,7 милиона динара за другу фазу санације депоније у ТрстеникуМинистарка је додала да је у току санација и рекултивација депоније „Стањевине“ у Пријепољу, као и депоније „Прелић“ у Чачку и најавила ове године изградњу трансфер станица у Новој Вароши и Књажевцу, као и осам нових Регионалних центара за управљање чврстим отпадом са пратећом опремом, чиме ће, како је истакла, бити решен проблем одлагања отпада за велики број локалних самоуправа.

Завршетак радова на другој фази санације депоније Осаоница планиран је у октобру ове године, а према речима министарке Вујовић, општина Трстеник је кандидовала и добар пројект на конкурсу за пошумљавање и озелењавање, те може да очекује подршку ресорног министарства и у реализацији других пројеката значајних за побољшање животне средине и квалитета живота грађана.