Више од 400 волонтера чистило језеро у Реснику

Више од 400 волонтера чистило језеро у Реснику

2 Jezero_ciscenje01Запослени у Општини Раковица, заједно са радницима ЈКП „Зеленило Београд“, ЈКП „Градска чистоћа“ и ЈВП „Београд воде“, као и великим бројем суграђана, одазвало се позиву Општине Раковица за акцију уређења зелених површина око језера у Реснику. Акцији је присуствовала и Стана Божовић, државна секретарка у Министарству пољопривреда, Горан Весић, градски менаџер и Владан Коцић, Председник ГО Раковица. У акцији пролећног уређења језера у Реснику учествовало је више од 400 волонтера.

Државна секретарка Стана Божовић је рекла да на овом акцијом Општина Раковица и град показују колико је важна животна средина.

„Велики проблем Београда и Србије су отпадне воде, индустријске, комуналне, као и појединци који се лоше односе према животној средини. Морамо да будемо потпуно посвећени питању водоснадбевања и третмана отпадних вода, јер нас у овој области очекује много инвестиција и рада. Морамо бити удружени јер је допринос сваког појединца пресудан“, навела је између осталог она.

Градски менаџер Горан Весић је рекао да је језеро у Реснику свега 17 километара удаљено од центра града и да је на тој локацији у плану изградња туристичко-спортског комплекса на десет хектара.

3 jezero_Resnik05„Град Београд и Општина Раковица већ неко време улажу додатне напоре како бисмо језеро ставили у функцију туризма, забаве и одмора. Покренули смо израду плана детаљне регулације за овај део Ресника и када он буде завршен имаћемо основ да кроз јавно приватно партнерство или неку другу врсту улагања овде изградимо туристичко-пословни комплекс. Пре изградње тог комплекса језеро ће бити очишћено и верујем да ћемо у наредних неколико година од овог простора направити ново излетиште“, истакао је Весић и додао да је језеро у Реснику настало 80-тих година тако што је направљена вештачка брана, те да је тако решен проблем плављења у том крају.

Према његовим речима, град Београд ради и на побољшању везе грађана престонице са језером у Реснику, а Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда је покренула изградњу јужне саобраћајнице која омогућава брз долазак до језера.

“Тренутно решавамо имовинско-правне односе, након чега следи тендер и избор извођача. У току је израда плана детаљне регулације за Топчидерску реку, која је једна од најопаснијих река када су у питању бујичне поплаве. Када он буде завршен почеће уређење те реке. У току је и израда фекалне канализације у Реснику, која би требало да буде завршена до 10. маја. Недавно смо почели да радимо и Јелезовачки колектор на Вождовцу који је важан и за овај крај. Радимо много тога у области екологије и заштите животне средине“, нагласио је градски менаџер и захвалио свима који су у чествовали у овој акцији у Реснику.

Председник Градске општине Раковица Владан Коцић је рекао да је данашња акција добар пример како се са речи прелази на дела.

6 jezero_ciscenje_volonteri„Радници општине уз помоћ „Зеленила Београд” и „Градске чистоће” су учествовали у овој акцији, а придружио нам се и велики број грађана Раковице. Језеро је велики потенцијал Раковице који планирамо да развијамо. Надам се да ћемо израдом Плана детаљне регулације остварити наше жеље, а надлежно Министарство је обећало помоћ у чишћењу језера“, навео је Коцић.

Градска општина Раковица је и у септембру прошле године организовала велику акцију уређења језера у Реснику, у којој је учествовало више од 400 волонтера.