Велико интересовање јавности за Поглавље 27 Животна средина

Велико интересовање јавности за Поглавље 27 Животна средина

EUУ периоду од 15. до 19. септембра у Бриселу се одвија Експланаторни скрининг за Поглавље 27 током кога ће бити разматрана питања из области животне средине и климатских промена. Делегацију предводи шеф преговарачке групе, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине - мр Стана Божовић, заједно са шефом Преговарачког тима проф. др Тањом Мишчевић.

Делегацију предводи шеф преговарачке групе, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине - мр Стана Божовић, заједно са шефом Преговарачког тима проф. др Тањом Мишчевић. Делегацију чине колеге из стручних сектора који су известиоци за своје области (директиве) и представници Министарства који се директно баве усаглашавањем са правним тековинама ЕУ у оквиру области животне средине, као и представници Канцеларије за европске интеграције.

У уводном обраћању, државна секретарка истакла је важност Поглавља 27 као поглавља које чини трећину правних тековина ЕУ које треба, не само пренети у српско законодавство, већ и применити у пракси. Истакла је као кључни, имајући у виду изазовност и обимност Поглавља животна средина, значај јачања институционалне сарадње између надлежних органа Србије и ЕУ. Посебно је нагласила да процес европских интеграција представља суштински приоритет за Владу Србије, те да активности делегације у Бриселу у наредних неколико дана представљају могућности да се добију додатне релевантне информације и упутства које ће помоћи, не само да се адекватније припремимо за преговоре, већ и да унапредимо процес усаглашавања са правним тековинама ЕУ у датој области.

У складу са мерама штедње Владе Републике Србије и, пре свега, укључивања не малог броја заинтересованих страна у процес у Бриселу, Привредна комора Србије је у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине обезбедила пренос састанка путем интернет линка. На овој видео конференцији учесници који долазе како из привреде тако и из цивилног друштва, и других државних институција имају прилику да активно учествују на састанку тиме што могу да постављају питања директно Европској комисији.

Запажено је велико интересовање јавности и институција. За протекла два дана видео конференцију посетило око 150 особа и постављено је око четрдесетак питања на обострано задовољство делегације и заинтересоване јавности услед активног учешћа и помоћи.