Утицај процеса приступања ЕУ на локалне самоуправе у Србији

Утицај процеса приступања ЕУ на локалне самоуправе у Србији

IMG_1560„У овом тренутку преговарачка група припрема пост-скрининг документ, који у себи треба да садржи детаљно приказане циљеве и временске периоде у којима ће се извршти транспозиција европских директива, прелиминарни акциони план имплементације за секторе отпадних вода, директива о депонијама и директиве о индустријском загађењу, као и приказ надлежних институција за спровођење сваке од европских директива за област животне средине“ рекла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић на форуму „Утицај процеса приступања ЕУ на локалне самоуправе у Србији“.

Државни секретар Божовић је истакла да ће пред представницима локалних самоуправа бити значајни изазови и циљеви који ће морати да испуне у наредном периоду, али да ће имати пуну подршку Министарства, као и домаћих и међународних развојних институција.

IMG_1552„Министарство је у 2014. години започело ревизију финансирања заштите животне средине у Републици Србији у правцу оснивања Зеленог фонда Републике Србије као једног од кључних механизама за финансирање програма и пројеката из области заштите животне средине. Тренутно се ради на предлогу измена и допуна три Закона, који ће се ускоро наћи на јавној расправи“, рекла је државни секретар и додала да очекује оснивање Зеленог фонда у септембру месецу.

Божовић је закључила да ће успостављање стандарда у области животне средине у Србији износити 10 милијарди евра. До овог податка су дошли експерти који су радили на првој стратегији апроксимације за животну средину 2004. године. Од тих 10 милијарди, између 4 и 5 милијарди ће бити утрошено на велике инфраструктурне пројекте у области управљања отпадом и отпадним водама. То значи да Влада Републике Србије мора да инвестира у просеку 250 милиона евра годишње у пројекте заштите животне средине.