Усвојен Споразум из Париза

Усвојен Споразум из Париза

Скупштина Републике Србије је 29. маја усвојила Споразум из Париза, глобални споразум за борбу против климатских промена. Србија је тиме постала земаља потписница која је и ратификовала Споразум из Париза и обавезала се да доприноси смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште на глобалном нивоу. Ратификација Споразума из Париза потврђује опредељеност Републике Србије да учествује у међународним процесима као равноправни партнер, али и повећава могућности коришћења средстава међународних фондова за постизање циљева и развој праћен смањењем емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Споразум из Париза има за циљ смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште на ниво који ће ограничити раст температуре на глобалном нивоу испод 2оC. Научници ову границу сматрају као границу сигурности, након које промене климе постају такве да је могућност прилагођавања на измењене климатске услове значајно смањења.

Споразум из Париза усвојен је на 21. Конференцији држава чланица Оквирне конвенције УН о промени климе (COP 21), а ступио је на снагу 4. новембра 2016. године. Услов за ступање на снагу био је да најмање 55 држава чланица ратификује Споразум, које истовремено представљају и минимум 55% ГХГ глобалних емисија. Споразум ступа на снагу за сваку државу чланицу након ратификације на националном нивоу. Период спровођења Споразума из Париза започиње 2021. године.