Усвојен други нацрт преговарачке позиције за Поглавље 27 – животна средине и климатске промене

Усвојен други нацрт преговарачке позиције за Поглавље 27 – животна средине и климатске промене

„Завршена је још једна фаза у процесу преговарања за приступање Србије Европској унији у области заштите животне средине, и припремљен други нацрт преговарачке позиције који ће бити достављен Европској комисији на неформалне консултације 28. децембра ове године“, рекао је данас министар заштите животне средине Горан Триван на састанку Преговарачке групе 27 и секторских радних група за Поглавље 27 – животна средина и климатске промене.

Други нацрт преговарачке позиције за Поглавље 27 који је усвојен на састанку, резултат је интензивног рада Министарства заштите животне средине у сарадњи са другим институцијама, уз усвојене примедбе и сугестије Европске комисије. „За израду нацрта преговарачке позиције од изузетног значаја је добра сарадња и комуникација са Европском комисијом, која је од почетка била отворена, конструктивна, и без затворених питања и табу тема. Примедбе Европске комисије на први нацрт преговарачке позиције који је добио њихове високе оцене нису захтевале суштинске корекције, а други нацрт преговарачке позиције обухвата питања и примедбе који су нам упућени током неформалних консултација“, нагласио је Триван. „Отворени смо за све конструктивне сугестије, познајемо садашње стање на свим нивоима, и знамо шта хоћемо да постигнемо у области заштите животне средине, то је сигуран пут ка отварању Поглавља 27 и постизању европских еколошких стандарда“, закључио је министар. Он је најавио убрзавање процеса отварања Поглавља 27 као једног од најзахтевнијих и најскупљих  у преговорима са ЕУ, те да се, зависно од тока консултација, може очекивати завршетак преговарачке позиције за Поглавље 27 – животна средина и климатске промене до краја 2019. године.

Поред одговора на коментаре Европске комисије, уз други нацрт преговарачке позиције Европској комисије биће достављени и нацрти докумената - Специфичног плана имплементације за Директиву о индустријским емисијама, Акционог плана за развој административних капацитета и Техничке адаптације за Директиве о стаништима и птицама, рекао је шеф Преговарачке групе 27 Иван Карић. Он је представио досадашњи ток преговарачког процеса, и истакао да су у циљу припреме другог нацрта преговарачке позиције организоване консултације са Сталном конференцијом општина и градова и локалним самоуправама, представницима невладиних организација и привреде, који су дали корисне, драгоцене примедбе узете у обзир приликом израде другог нацрта преговарачке позиције за Поглавље 27.

Проф. др Мирјана Дреновак Ивановић, чланица Преговарачког тима Републике Србије за Поглавље 27 захвалила се на посвећеном раду свих који су учествовали у изради другог нацрта преговарачке позиције. Најавила је да предстоји све сложенији рад, због чега је већ израђен план развоја административних капацитета а као и да је у току израда вишегодишњег плана инвестирања, чиме ће се омогућити лакше решавање неких до сада отворених питања која се тичу, пре свега, даљег преношења еколошког законодавства Европске уније.