Успешна реализација пројекта „Јачање капацитета и стратешког партнерства за безбедно управљање хемикалијама у Републици Србији“  

Успешна реализација пројекта „Јачање капацитета и стратешког партнерства за безбедно управљање хемикалијама у Републици Србији“  

1Министарство пољопривреде и заштите животне средине је уз техничку подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDP) реализовало пројекат „Јачање капацитета и стратешког партнерства за безбедно управљање хемикалијама у Републици Србији“ у периоду од маја 2015. до децембра 2016. године. Финансијска средства за реализацију овог пројекта обезбеђена су из фонда Quick Start Programme (QSP) који је основан у оквиру Стратешког приступа међународном управљању хемикалијама (SAICM).

Овај пројекат, као добар пример успешно реализованог пројекта и остварене сарадње са цивилним сектором, запажен је од стране SAICM Секретаријата. Посебан учинак постигнут је у области подизања свести потрошача. Учесници пројекта су имали прилике да своја искуства поделе са представницима SAICM Секретаријата. Прича објављена на сајту SAICM Секретаријата и на сајту UNEP - UN Environment for Europe newsletter садржи  изјаве учесника пројекта.

SAICM Informs Consumers’ choice in Serbia – SAICM stories

Fight to know! - UN Environment for Europe newsletter

Узимајући у обзир комплексност система управљања хемикалијама, поред неопходних институционалних и административних капацитета у оквиру надлежних органа, за адекватно спровођење националних прописа и унапређивање система било је неопходно укључивање других заинтересованих страна и успостављање партнерског односа са релевантним учесницима који су могли да допринесу унапређењу примене прописа и безбедном управљању хемикалијама.

У спровођењу и реализацији пројектних активности значајну улогу имале су и организације цивилног друштва, национална невладина организација „ALHem“ - Алтернатива за безбедније хемикалије, међународна организација „WECF“ - Women in Europe for a Common Future, Градски завод за јавно здравље Београд, као и удружења потрошача из три региона у Републици Србији (CEPS из Београда, APOS из Новог Сада и FORUM из Ниша).

Успешном реализацијом свих пројектних активности постигнут је циљ SAICM пројекта:

  • ојачани су капацитети и успостављена сарадња између органа надлежних за управљање хемикалијама, здравље и заштиту потрошача, као и организација цивилног друштва (попут удружења потрошача, медија и др.) и других заинтересованих страна;
  • постигнуто je заједничко деловање у области управљања хемикалијама и
  • информисана је јавност о опасности које хемикалије могу представљати по здравље људи и животну средину.

Подизању свести о опасности хемикалија и њиховом потенцијалном присуству у различитим производима за општу употребу допринеле су информације које су пружене у директном контакту са потрошачима током спорвођења кампање „ИЗБОРИ СЕ ДА ЗНАШ!“, бројни информативни материјали (попут брошура, информација које су објављене у новинским чланцима), али и успостављање нове интернет презентације „IPOhem“ (www.ipohem.gov.rs), посебно прилагођене информисању потрошача.

Будите информисани - „IPOhem“ (www.ipohem.gov.rs)!

2