Унапређење сарадње Србије и Грчке у области заштите животне средине

Унапређење сарадње Србије и Грчке у области заштите животне средине

Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић, примила је данас народну посланицу Парламента Грчке Дионизију Теодору Авгериноплу, која је уједно и председник Одбора за заштиту животне средине.

Тема разговора била је наставак и унапређење сарадње двеју земаља у области заштите животне средине, као и јачање капацитета Републике Србије у области евроинтеграција.

Државни секретар мр Стана Божовић представила је програм рада Владе у области заштите животне средине са посебним акцентом на напредак Републике Србије у процесу придруживања ЕУ, стањем у српском законодавству, као и проблемима и тешкоћама са којима се суочава.

Госпођа Авгериноплу је изнела и нове предолеге, како би се сарадња унапредила, имајућу у виду искуство које Грчка има као чланица Еврпске уније и као пример посебно представила свој допринос придруживању Кипра ЕУ у заштити живонте средине.

„Једна трећина прописа, како закона, тако и подзаконских аката, који треба да се донесу, како би се ускладили за Европским директивама су из области заштите животне средине. У наредним месецима, септембру и новембру, Републику Србију чека велики посао у припремама за отварање поглавља двадесет и седам“, нагласила је Божовић.

Госпођа Авгериноплу похвалила је допринос државног секретара Стане Божовић у развоју политике родне равноправности у одрживом развоју и заштити животне средине и упутила позив да се придружи Мрежи УН нација Жене министарке животне средине.

Званичници су се начелно сагласили око даљих корака који ће бити предузети у правцу будуће сарадње, по питању пројеката из области заштите животне средине и ЕУ интеграција.