Унапређење сарадње Републике Србије и Републике Финске у области заштите животне срeдине

Унапређење сарадње Републике Србије и Републике Финске у области заштите животне срeдине

20170920_112625Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадором Републике Финске  у Београду Пертијем Иконеном. На самом почетку амбасадор Иконен је похвалио одлуку Владе Републике Србије да се формира посебно Министарство заштите животне средине.

Министар Триван је нагласио да су односи Републике Србије и Републике Финске веома добри, али да свакако постоји простор за даље унапређење сарадње наше две земље поготово ако се има у виду искуство Финске у области заштите животне средине и еколошког пошумљавања које једно од приоритета новоформираног министарства. „Финска је позната у свету по великом проценту пошумљености и ми желимо да и Србија у наредним годинама постане „зеленија“, рекао је министар.

Амбасадор Перти Иконен се сагласио да је заштита животне средине веома битна област, али и поприлично захтевна када је у питању придруживање Европској унији. Амбасадор Иконе је истакао да Република Србија  може да рачуна на експертску помоћ Републике Финске путем TAIEX програма и Twinning пројеката који су на располагању.

Саговорници су се сложили да унапређење сарадње и размена професионалних искустава у области заштите животне средине засигурно представља један од приоритета билатералне сарадње у наредном периоду. „Наш задатак је да направимо бољу природу и здравију животну средину за све наше грађане и зато су нам потребни већи капацитети министарства и искуства других земаља“, закључио је министар Триван.