Унапређен рад Националне лабораторије за анализу воде, ваздуха и земљишта Агенције за заштиту животне средине донацијом Европске уније

Унапређен рад Националне лабораторије за анализу воде, ваздуха и земљишта Агенције за заштиту животне средине донацијом Европске уније

IMG_20180518_115057_775 Nacionalna laboratorijaМинистар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Сем Фабрици обишли су данас Националну лабораторију за анализу воде, ваздуха и земљишта Агенције за заштиту животне средине, предвођени домаћином директором Агенције Филипом Радовићем, где је представљен рад нове лабораторијске опреме и инструмената високе технологије који су добијени донацијом ЕУ.

Новом опремом добијеном из пројекта ИПА 2012 „Успостављање интегрисаног система мониторинга животне средине у области квалитета воде и ваздуха “ омогућена је нова метода обраде узорка, односно квалитет анализе података који је у потпуности хармонизован са европском легислативом и европским стандардима.

Како је нагласио шеф Делегације Европске уније, у оквиру овог пројекта Европска комисија је донирала близу два милиона евра за набавку  уређаја за квалитет воде и софтвера за квалитет ваздуха. „Извештај о напретку Србије у процесу отварања Поглавља 27 показује да Србија напредује у овој области. Међутим, потребна су већа издвајања за заштиту животне средине у Србији, да се заштита животне средине препознаје као област за већа улагања и веће инвестиције, јер је зелена економија будућност. Очекујемо да ће Србија допринети остваривању европских циљева чистије животне средине и бољег привредног раста, и у том смислу, Европска унија ће и даље наставити да пружа пуну помоћ и подршку“, истакао је Фабрици.

Министар Триван је изразио захвалност на помоћи Европске уније и подршци коју указује Србији у активностима на унапређењу заштите животне средине. „Захваљујући добијеној вредној опреми Република Србија се кроз Агенцију за заштиту животне средине позиционирала као лидер квалитета података из области животне средине у региону, али је то само почетак. У Србији још увек мониторинг и анализа стања животне средине нису на задовољавајућем нивоу, потребно је улагање више средстава да он буде бољи, као што је повећање броја мерних станица. Потребно је много више улагања у заштиту животне средине, како би створили предуслове за веће инвестирање у екологију. Морамо достићи нове технологије, нов начин рада, а пре свега, ново разумевање смисла и значаја заштите животне средине“, нагласио је министар.

Област животне средине у наредним годинама чекају улагања од 15 милијарди евра, а добијеном опремом којом је омогућено унапређење система мониторинга статуса вода у Србији, посебно са аспекта одређивања опасних и штетних материја које се испуштају у површинске воде и боље праћење присуства супстанци наведених у Директиви о еколошким стандардима квалитета, може се рећи да је тај пут за Србију започео, закључио је министар Триван, желећи добродошлицу у зелену будућност.

Снимљени прилог о догађају може се преузети на интернет адреси www.infobiro.tv