Унапредити сарадњу Србије и Немачке у области заштите животне средине

Унапредити сарадњу Србије и Немачке у области заштите животне средине

20170912_094434Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадором Савезне Републике Немачке у Београду Акселом Дитманом.

Амбсадор Дитман је похвалио одлуку Владе Републике Србије да формира посебно Министарство заштите животне средине.

Министар Триван је рекао да су односи Србије и Немачке веома добри, али да постоји простор за унапређење сарадње две земље нарочито у областима прераде комуналног отпада и отпадних вода, ремедијације земљишта, пошумљавања, али и у областима климатских промена и циркуларне економије где се посебно захвалио за помоћ коју Немачка пружа нашој земљи.

„Посебну пажњу ћемо посветити инвестицијама у отпадне воде и сваки инвеститор ће имати посебну пажњу наше државе“, нагласио је министар Триван.

Саговорници су се сложили да улагања у област заштите животне средине у Србији морају бити већа и да наша земља поред капацитета самог Министарства, мора јачати и капацитете других институција које се баве заштитом животне средине као што су Агенција за заштиту животне средине, Завод за заштиту природе, али и да се мора размишљати о поновном успостављању Агенције за хемикалије као независне институције.

Министар Триван и амбасадор Дитман су нагласили опредељење да се у наредном периоду унапреди сарадња у области заштите животне средине две земље.