Улагањем у прераду отпада очистићемо Србију и отворити хиљаде радних места

Улагањем у прераду отпада очистићемо Србију и отворити хиљаде радних места

20180420_131430 NIŠ OBILAZAK FABRIKE E RECIKLAZAМинистар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван  обишао је данас фабрику за рециклажу електронског и електричног отпада „Е-рециклажа“ у Нишу. и са руководством фабрике разговарао о технолошким стандардима рециклажне индустрије у Србији.

Триван је обилазећи погоне фабрике рекао да је један од најважнијих приоритета  Министарства заштите животне средине изградња и развој одрживог система управљања отпадом у нашој земљи, а сарадња свих актера на тим питањима од пресудног је значаја,

„ Количина отпада коју генеришемо указује да треба повећати капацитете и инвестирати у област рециклаже свих врста отпада како би очистили Србију. Србија нема довољно постројења за прераду отпада свих врста. Ми морамо да се прикључимо светским стандардима и у овој области “, рекао је министар Триван приликом обиласка погона и постројења фабрике.

20180420_131835 NIŠОн је навео да управљање отпадом у развијеном свету није само питање екологије и чистe животнe срединe, већ је то и профитабилна грана привреде, која доноси новац и запошљава и указао : „Србија има капацитете да се развија у области рециклаже свих врста отпада и министарсто ће створити услове да се та индустрија развија и у њу инвестира државни, домаћи и страни капитал. У Србији се у области  прераде отпада свих врста може отворити на хиљаде радних места“, рекао је Триван.

Министар је указао да је циљ његове посете овој фабрици, као и приликом других обилазака и сусрета, да у сагледавању правог стања. види и чује реч свих који раде у различитим областима које непоредно или посредно тангирају животну средину, како би МЗЖС добило реалну Анализу стања животне средине у Србији, документа чија је израда при крају.

Директор „Е-рециклаже“ Нинослав Миленковић рекао је да та фирма има 160 запослених и да је за протеклих седам година прерадила 70.000 тона електронског и електричног отпада, међу којима и више од пола милиона фрижидера. Навео је да постројења која имају, представљају најсавременију светску технологију. Како је рекао, са могућношћу прераде 1.000 фрижидера дневно, то је постројење са највећим капацитетом у земљи и региону. Миленковић је додао да је  „Е-рециклажа“ на скупу рециклера у Салзбургу, представљена као један од три примера добре праксе са подручја централне и источне Европе. Скуп окупља све еминентне компаније које се баве третманом опасног електронског отпада у свету у којима се заштита животне средине спроводи политиком “загађивач плаћа’.