Уклоњен историјски опасни отпад из ФАК Лозница

Уклоњен историјски опасни отпад из ФАК Лозница

Вишедеценијски проблем опасног отпада који се налазио у простору Фабрике аутотракторских кочница - ФАК у Лозници је решен, рекао је данас министар заштите животне средине Горан Триван приликом обиласка погона ове фабрике.

Министарство заштите животне средине, уз подршку Владе Републике Србије и у сарадњи са локалном самоуправом Лознице, реализовало је уклањање и трајно збрињавање 100 тона опасног хемијског отпада из ФАК Лозница, и тиме предузело још један корак у решавању проблема историјског отпада, једног од најзначајнијих питања у заштити животне средине Србије.

„Лозница је једно од потенцијално најугроженијих места у Србији због заосталог историјског отпада. Овде нисам дошао да бих причао шта би требало да се уради, него да вам кажем шта смо урадили: Из фабрике ФАК је измештено 90 тона опасног отпада, а још 10 тона комуналног отпада је спремно за уклањање, чиме смо очистили још једну од више десетина локација у Србији на којима се налази историјски отпад. Питање заосталог историјског отпада предузећа која су у реструктуирању или процесу приватизације је једно од приоритета у раду Министарства, и ми ћемо наставити тиме да се бавимо“, рекао је министар Триван. „Да би се трајно решили заосталог опасног отпада, потребни су новац и свест. Правимо планове, и што буде више новца, ми ћемо брже и ефикасније решавати ово питање, али уз неопходну сарадњу и подршку локалних самоуправа“, додао је.

За успешно решавање проблема историјског отпада неопходна је сарадња и агилност и заинтересованост локалних самоуправа. С обзиром да Србија следеће године улази у период инвестирања, питање располагања пројектно-техничком документацијом биће кључно за решавање проблема у животној средини локалних заједница. Министарство ће пружити пуну подршку општинама као што је Лозница које су показале заинтересованост и вољу за њихово решавање, у складу са расположивим ресурсима, док општинама које нису заинтересоване и не ангажују се на изради пројектне документације помагаћемо касније, када се стекну услови, нагласио је министар.

Како је објаснио др Слободан Тошовић, саветник министра, опасни отпад уклоњен из ФАК Лозница који се састоји из цијанидних соли, измерен је, упакован сходно прописима, и измештен од стране овлашћеног оператера ради извоза у Аустрију, где ће бити дубоко закопан у руднику соли.   Поред ФАК, са локације у простору компаније „Вискоза“ у Лозници упаковано је и спреман за транспорт опасни отпад у количини од око једне тоне.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић изразио је задовољство због решеног значајног еколошког питања за грађане Лознице, и најавио даље ангажовање локалне самоуправе овог града на стварању бољих и здравији услова живота за његове житеље.

Након обиласка локације у ФАК Лозница где је уклоњен опасни отпад, министар Триван и градоначелник Петровић одржали су  састанак где су се договорили о заједничкој сарадњи на решавању других значајних еколошких питања овог града, као што су: уклањање преосталих количина заосталог отпада, управљање отпадом и прерада отпадних комуналних вода, које ће Министарство подржати. Лозница је већ од данас чистији град, закључено је