Учешће делегације Републике Србије на Конференцији Страна уговорница Базелске, Ротердамске и Стокхолмске конвенције

Учешће делегације Републике Србије на Конференцији Страна уговорница Базелске, Ротердамске и Стокхолмске конвенције

Fotografija104812. заседање Конференција Страна уговорница Базелске конвенције (BC COP-12), 7. заседање Конференција Страна уговорница Ротердамске конвенције (RC COP-7) и 7. заседање Конференција Страна уговорница Стокхолмске конвенције (SC COP-7) одржано је током маја 2015. године у Женеви. Преко 1000 учесника је присуствовало овом скупу, од тога 166 држава чланица Базелске конвенције, 148 држава чланица Ротердамске конвенције и 161 држава чланица Стокхолмске конвенције.

Републику Србију представљала је делегација у следећем саставу: шеф делегације: амбасадор Владислав Младеновић, стални представник Републике Србије при УН и другим међународним организацијама у Женеви; чланови делегације: Гордана Петковић, национална контакт особа за Базелску конвенцију и члан Бироа за Стокхолмску конвенцију, начелник Одељења за европске интеграције и међународну сарадњу из области животне средине; Сузана Андрејевић Стефановић, национална контакт особа за Ротердамску конвенцију, шеф Одсека за управљање хемикалијама, Министарство пољопривреде и заштите животне средине; Иван Ђуричковић, национална контакт особа за Стокхолмску конвенцију, саветник, Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

Преговори у Женеви су били фокусирани на специфична питања имплементације конвенција, а посебно на укључивање нових хемикалија на анексе Стокхолмске и Ротердамске конвенције и усвајање техничких упутстава о електричном и електронском отпаду и ПОПс отпаду у оквиру Базелске конвенције. Делегати су такође, разматрали питања од заједничког интереса за све три конвенције, укључујући и правна, буџетска и финансијска питања, као и техничку подршку за имплементацију конвенција.

IMG_6391Гордана Петковић, као члан Бироа Стокхолмске конвенције, учествовала је на састанцима Бироа конвенције, на пленарном састанку излагала позицију региона Централне и источне Европе за све три конвенције и Републике Србије у погледу Базелске и Стокхолмске конвенције. Сузана Андрејевић-Стефановић и Иван Ђуричковић активно су учествовали на пленарном заседању и у оквиру контакт група за специфична питања спровођења конвенција у области управљања хемикалијама.

На завршном пленарном заседању Република Србија је изабрана на позиције у телима Конвенција: подпредседника за правна питања у Бироу Радне групе Базелске конвенције за период 2015-2017, са могућношћу ре-избора за још један период и DDT експертску групу у оквиру Стокхолмске конвенције.

На конференцији није постигнут договор о механизму праћења усаглашености држава чланица са обавезама које произилазе из конвенција и укључивања појединих хемикалија у анексе Стокхолмске и Ротердамске конвенције. Усвојено је преко 50 одлука и договорен наставак рада по овим отвореним питањима до следеће конференције три конвенције 2017. године.