У сусрет ''EkoFair-у''

У сусрет ''EkoFair-у''

20141008_120608У Свечаној сали Београдског сајма данас је одржана конференција за штампу поводом 11. Међународног сајма заштите животне средине и природних ресурса, који за циљ има едукацију свести када су у питању стандарди животне средине.

11. Meђународни сајам „ЕcoFair 2014“ почиње 13. октобра у Београду под покровитељство Министарства пољопривреде и заштите животне средине. На Београдском сајму ће се од 13. до 16. октобра одржати представити око 150 компанија из 15 земаља. На сајмовима ће поред домаћих, бити присутне и фирме из Словеније, Хрватске, Румуније, Бугарске, Аустрије, Немачке, Италије, Словачке, Полске, Русије, Велике Британије, Норвешке, Финске, док ће Чешка имати национални штанд на коме ће своје производе представити 22 компаније.

Испред Министарства пољопривреде  и заштите  животне средине, новинарима се обратила  државни секретар  мр Стана Божовић истичући  да је циљ овог сајма да се овдашња привреда и грађани упознају са иновацијама и стандардима у области заштите животне средине.

"Влада Србије је стратешки опредељена за достизање стандарда ЕУ у области заштите животне средине. Србија има обавезу да до 2018. усклади и спроведе све директиве ЕУ из те области", рекла је Божовић.

20141008_120401Божовићева је казала да је Поглавје 27 о заштити животне средине најзахтевније у преговарачком процесу са ЕУ, јер се једна трећина свих закона које треба прилагодити законодавству Уније односи на ту област. Она је најавила да ће на сајму бити размотрено неколико тема попут оних везаних за климатске промене и управљање отпадом.

Мр Стана Божовић је позвала све посетиоце предстојећег Сајма да узму активно учешће у  радионицама које организује Министарство пољопривреде и заштите животне средине, на којима ће бити разматране теме које се тичу климатских промена, заштите биодиверзитета, рециклаже отпада у Републици Србији,  примена биогаса у заштити животне средине и др.