У Нишу одржана јавна расправа о Нацрту закона о климатским променама

У Нишу одржана јавна расправа о Нацрту закона о климатским променама

20180330_123519Министар заштите животне средине у Влади републике Србије Горан Триван у уводном обраћању на трећој јавној  расправи о Нацрту закона о климатским променама  у Нишу, изјавио је да је то први закон у области климатских помена, који ће законски, системски  и суштински  уредити ову област како би се Србија придружила путу развоја са смањењем емисије гасова са ефектом стаклене баште.

„ Србија спада у оне регионе у свету који ће бити најпогођенији климатским променама. Прогнозира се да ће средња годишња температура у нашој земљи расти најбрже на планети. Зато, времена за чекање нема “ , истакао је министар Триван и позвао све локалне самоуправе да се укњуче у јавну расправу и тако дају  свој допринос како би у скупштинску процедуру упутили квалитетан Закон о климатским променама који ћемо и спроводити.

IMG_2002 nišГрадоначелник Ниша Дарко Булатовић је рекао да  Ниш препознаје значај утицаја климатских промена и важност доношења Закона  о климатским променама . Он је навео  да   Град Ниш   формирањем секретаријата за заштиту животне средине, одлуком да новац из еколошких такси усмери у „Зелени фонд“,  активностима на  градњи постројења за прераду отпадних вода уз подршку ЕУ фондова,   посвећено ради на решавању проблема у области животне средине.

После Новог Сада и Крагујевца, данашња јавна расправа  у сали  управе Града  Ниша  била је прилика да се са садржајем Нацрта закона  упозна и своју реч каже  најшири круг локалне заједнице – представници универзитета, научне и стручне јавности, локалне самоуправе Нишавског округа, јавних и комуналних предзећа,  представници привреде, науке,  цивилног друштва, институција и удружења грађана,

У поступку припреме закона којим се уређује област климатских промена, Министарство заштите животне средине спроводи јавну расправу о Нацрту закона о климатским променама у периоду од 15. марта до 20. априла 2018. године.

 Закон о климатским променама треба да успоставља систем за мониторинг, извештавање и верификацију (МРВ) података и информација од значаја за област климатских промена, а као кључног предуслова за одрживо планирање и смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште (ГХГ) и прилагођавање на измењене климатске услове. Доношење Закона о климатским променама представља испуњење обавеза према међународној заједници, тачније Оквирној конвенцији УН о промени климе и Споразума из Париза и усклађује домаће законодавство са правним тековима Европске уније.