Турска помоћ Србији у заштити животне средине

Турска помоћ Србији у заштити животне средине

IMG_20180425_124202_637Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван разговарао је Чагла Гултекин Тосбат координаторком Агенције за сарадњу и координацију Турске, канцеларија у Београду, о пројектима у области заштите животне средине.

Министар Триван је на почетку разговора рекао, да Србија поклања огроман значај билатералним односима са Турском,  да нам је драгоцена била посета делегације Турске Србији, коју је предводио председник Реџеп Тајип Ердоган, током које је договорена сарадња и у области заштите животне средине,  и указао  да нам је важно што ће наш председник Александар Вучић  посетити Турску, што ће односе две земље подићи на још виши ниво.

Триван је изразио задовољство што је отворен простор да одличним билатералним односима две земље, доринесе и сарадња у области заштите животне средине и што је представница Агенције за сарадњу и координацију Турске (ТИКА) , која је већ помогла Србији кроз различите пројекте у области здравства, пољопривреде, образовања, инфраструктуре и културе, гошћа МЗЖС.

„ Практична сарадња Србије и Турске у области заштите животне средине  започиње  овим сусретом и договором са представницима Агенције ТИКА. Србији су у овој области драгоцена искуства Турске и практична примена пројеката од прераде отпадних вода, заштите ваздуха, до заштите животне средине и мониторинга“, рекао је министар Триван и указао да  је на путу Србије ка Европској унији и отварању поглавља 27, најважнија пројектно-техничка документација за реализацију пројеката који вреде од неколико стотина хиљада евра до неколико десетина милиона евра. Улагањем у такве пројекте је за  добробит свих грађана, као и животне средине.

Представница Агенције за сарадњу и координацију Турске је казала да је екологија једна од најважнијих области у Турској  и да  су заинтересовани  да доринесу сарадњи Турске  са Србијом у области заштите животне средине.  Изразила  је спремност Турске Агенције за сарадњу и координацију да подржи пројекте у областима које МЗЖС предложи и одреди као приоритет, од сарадње стручњака из области заштите животне средине Србије и Турске, преко пројекта  „Нултог отпада “, до пројеката у које би биле укњучене локалне самоуправе и грађани како би  сарадња у области екологије била на добробит грађана обе земље. Навела је да је у сарадњи са Министарством заштите животне средине Републике Турске, а под покровитељством Прве даме Турске Емине Ердоган, започет пројекат „Нулти отпад“ који се спроводи и ван граница Турске.