Тровање заштићених врста је кривично дело

Тровање заштићених врста је кривично дело

[caption id="attachment_31049" align="alignleft" width="250"] Извор: Друштво за саштиту и проучавање птица Србије[/caption]

Министарство заштите животне средине најоштрије осуђује до сада незабележен случај намерног тровања строго заштићених и угрожених врста на подручју Бачке Тополе где је страдало 18 птица и животиња и тражи од надлежних истражних и судских органа да спроведу хитну истрагу и казне починиоце овог кривичног дела и гнусног злочина према биодиверзитету и животној средини Србије.

На 17 локација на подручју Бачке Тополе отровано је шест еја мочварица и два мишара који су строго заштићене врсте, четири гаврана, две сиве вране, две свраке, један гачац и једна лисица, које су заштићене врсте..

Изглед 50 пронађених затрованих мамаца и положај тела угинулих животиња указују на то да је коришћен законом забрањени препарат "фурадан".

Хитна истрага  је потребна како би се пронашли починиоци и  сви затровани мамци и спречила нова страдања заштићених и угрожених врста.

Овим гнусним злочином тровања строго заштићених и заштићених врста нанета је ненадокнадива штета за нашу природу и биодиверзитет.

Министарство заштите животне средине моли и апелује на грађане да чувају богаство биодиверзитета Србије по коме се наша земља сврстава у 40 најбогатијих подручја у свету. Угрожавање биодиверзитета је опасан и директан пут којим се  угрожавања здравље људи. О томе нам нажалост сведочи пошаст Корона вируса са којом се данас суочава  читав свет.