Триван у својству потпредседника УНЕА 5 на састанку у Трондхајму

Триван у својству потпредседника УНЕА 5 на састанку у Трондхајму

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван у својству једног од потпредседника наредног заседања Скупштине УН за животну средину (УНЕА 5), учествовао је данас  на  првом састанку Бироа Скупштине програма за животну средину који се одржава у Трондхајму, у Норвешкој. Састанак Бироа Скупштине програма УН за животну средину коме присуствују председник и потпредседници УНЕА 5 посвећен је заједничкој визији, одабиру теме и инклузивном, транспарентном и ефикасном процесу припреме основе за успешну реализацију наредне Скупштине УН за животну средину, која ће се одржати 2021. године у Најробију.

„Човечанство се суочава са убрзаним климатским променама, повећањем температуре и драматичним изумирањем биљних и животињских врста и имамо мало времена за ефикасан глобални одговор али је то изводљиво јер је за добробит наше Планете и будућих генерација“, рекао је Горан Триван говорећи у својству потпредседника Скупштине УН за животну средину (УНЕА 5) на првом састанку Бироа Скупштине програма за животну средину.

Навео је да смо захваљујући екстремно брзом технолошком напретку темељно девастирали Планету и да сви ми, и грађани и владе зависимо од развоја технологија које су у рукама власника капитала. „Мотор промена позитивних и негативних је капитал и профит и његови власници. Власници капитала разумеју планетарне изазове с којима се сви ми суочавамо, и имају капитал да утичу на решавање проблема о којима данас дискутујемо, и то је велика предност коју треба да узмемо у обзир”, указао је Триван.

„ Овај формат састанка нам дозвољава да разменимо мишљења и доносимо одлуке, да радимо на циљевима“, рекао је министар Триван приликом билатералног сусрета са министром животне средине и климе Краљевине Норвешке Олом Елвестуеном, који је и председавајући предстојеће УНЕА 5, указујући на важност састанка Бироа Скупштине програма  у припреми  заседања наредне скупштине УН за животну средину, највишег међународног нивоа одлучивања о животној средини. Триван је оценио да Србија и Норвешка имају одличне односе,  и изразио захвалност на досадашњој помоћи коју Краљевина Норвешка пружа Србији у достизању европских стандарда у заштити животне средине и реализацији пројеката, који су усмерени на стратешке циљеве Републике Србије у овој области. Указао је  да је Србија спремна за преговоре и да имамо  одличну сарадњу са ЕУ на припреми  Поглавља 27. У разговору су размотрене могућности  интензивирања сарадње два министарства  у свим областима заштите животне средине, од пошумљавања, преко програма националних паркова, до енергетске ефикасности. Министри Триван и Елвестуен су размотрили могоћности  коришћења финансијских средстава ЕЕА и грантова као и програма прекограничне сарадње са суседима који су чланице ЕУ.

Министар Горан Триван у Трондхајму учествовао je на отварању Девете конференцији о биодиверзитету, која је се одржава од 2.-5. јула 2019. године у организацији Програма УН за животну средину. Конференција се бави изазовима постизања визије за биодиверзитет до 2050. године и путевима потребних промена за развој глобалног оквира за биодиверзитет након 2020. године.