Триван: У Србији са "Egzitom" покрећемо пројекат садње милион стабала

Триван: У Србији са "Egzitom" покрећемо пројекат садње милион стабала

„Ове године у Србији у сарадњи са „Егзитом“ покрећемо велики дугогодишњи пројекат садње милиона стабала у који ћемо позвати и земље регионa да се укључе, а којим ћемо показати да је пошумљавање најбољи начин да и Србија као и ЕУ достигне тако важан циљ без емисије угљен-диоксида и ефеката стаклене баште до 2050. године“, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван. Министар је позвао све институције, факултете, школе, цивилни сектор и медије да се придруже у укључе у овај велики пројекат који покреће Србија.

Министар Триван је то рекао данас у Ботаничкој башти „Јевремовац“ где је симболичном садњом стабла кедра учествовао у акцији садње 12 стабала, којом се, уз финансијску подршку Министарства заштите животне средине, обнавља и унапређује биодиверзитет тог јединственог заштићеног подручја  од изузетног научног и образовног значаја. Триван је казао да је Ботаничка башта „Јевремовац“ један од највреднијих објеката ове врсте не само код нас него и у региону којој ће МЗЖС као и до сада наставити да даје подршку.

„ У контексту климатских промена питање биодиверзитета постаје најважније планетарно питање и садња дрвећа и пошумљавање је један од најбољих, најважнијих и најубедљивијих начина  да покажемо да, чувајући и унапређујући биодиверзитет спречавамо последице климатских промена и бринемо за будућност и Планете и будућих генерација. Садња  дрвећа је начин да укажемо јавности да у технократском времену уништавања Планете, у коме цивилизација учествује преко два века, можемо да пројектујемо бољу и здравију будућност живота на Земљи“, рекао је министар.

Триван је такође указао да се биодиверзитет не чува само у ботаничким баштама већ и у шумама, парковима, у читавој природи и нашем окружењу. Подсетио је да је у предходне две године уз подршку МЗЖС у локалним самоуправама пошумљено 280 хектара и да је и ове године расписан кокурс којим се финансијски подржава пошумљавање у општинама у Србији.

Управник Ботаничке баште „Јевремовац“ проф. др Милан Вељић је захвалио Министарству заштите животне средине на подршци у овој акцији која је део укупне активности у ревитализацији и унапређењу „ Јевремоваца “чији биљни фонд обухвата 2000 различитих врста.