Триван у Лесковцу поводом изградње постројења за прераду отпадних вода

Триван у Лесковцу поводом изградње постројења за прераду отпадних вода

Министар заштите животне средине Горан Триван обишао је са градоначелником Лесковца Гораном Цветановићем  почетак радова на изградњи Друге фазе по капацитету – линијe муља Постројења за пречишћавање отпадних вода (ППОВ) Лесковац у селу Богојевце надомак тог града, коју финансира Влада Републике Србије преко Министарства заштите животне средине. Реализацијом ове фазе пројекта уз већ завршену Прву фазу као и радове на изградњи колектора Лесковац ће 2020. године имати завршено модерно Централно постројење за прераду отпадних вода. Пројекат обухвата изградњу Централног постројења за пречишћавање отпадних вода (ЦППОВ), изградњу главног градског колектора и проширење канализационе мреже у приградским насељима.

„Прерада отпадних вода је најважнија почетна тачка у достизању европских стандарда у заштити  животне средине. Ако су вам загађене воде, загађено вам је земљиште, храна, угрожено здравље. Лепе и модерне Србије нема без чисте и здраве животне средине и зато данас овде у Лесковцу заједно са градоначелником овога града показујемо како Србија може да изгледа када завршимо овај  пројекат пречишћавања отпадних вода”,  рекао је министар Триван.

Он је указао да се у Србији прерађује мање од 10 одсто отпадних вода и  навео да би за изградњу 359 система за прераду отпадних вода требало издвојити приближно пет милијарди евра . Додао је да је најважнији део посла ресорног министарства у последње две године био стварање услова за инвестирање у животну средину кроз израду пројектно-техничке документације која ће се подстаћи кредитом од 200 милиона евра.

Говорећи о  тешкоћама у ранијој  реализацији овог пројекта министар Триван  је казао да су оне превазиђене заједничким напором Града Лесковца, Министарства и Владе јер, како је истакао  немамо право  да одустанемо и не искиристимо финансијска средства која су уложена и која се улажу у овај пројекат од стране Европске уније кроз ИПА фондове, Владе Холандије кроз програм ОРИО као и Владе Србије  и МЗЖС  а која обезбеђују да грађани Лесковца имају здраву животну средину.

Наведени пројекат се уклапа у укупне напоре Града Лесковца да оствари дугорочне циљеве заштите здравља људи и животне средине. Овим пројектом, како је рекао градоначелнк Горан Цветановић, Лесковац ће стати у ред  европских градова који брину о здравој животној средини за своје грађане и дати допринос у достизању  циљева европских стандарда  Поглавља 27 које је најзахтевније, најтеже и најскупље у преговорима са ЕУ.

Министар Горан Триван и градоначеник Града Лесковца Горан Цветановић обишли су и изграђене објекте Прве фазе ППОВ Лесковац – линија воде и разговарали са извођачима радовима.