Триван са представницима округа и општине о еколошким проблемима у Книћу

Триван са представницима округа и општине о еколошким проблемима у Книћу

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са начелником Шумадијског управног округа Биљаном Илић Стошић и председником Општине Кнић Мирославом Николићем који су га  информисали о еколошким проблемима са којима се суочава општина Кнић.

Председник општине Кнић је рекао да се та мала и неразвијена општина суочена са  проблемима комуналног отпада, отпадних вода и  отпада на обалама Груже који носи латентну опасност за загађење Гружанског језера,  акумулације  из кога се водом  снабдева више од 300.000 грађана шумадијског округа. Он је указао да је општина, којој недостају финансијски и административни капацитети, намерна да решава све ове проблеме у сарадњи са Шумадијским управним округом и да им је потребна подршка Министарства заштите животне средине како би припремили пројектно-техничку документацију за изградњу постројења за прераду отпада и отпадних вода.

Министар Триван  је указао да нема важнијег посла од прераде отпадних вода и решавања питања комуналног отпада јер се тако чувају најважнији  природни ресурси земљиште и вода.  Подсетио је да наша земља има најмање површинских вода у региону и да је зато важно да се сачувају и вештачке акумулације које обезбеђују водоснадбевање грађана пијаћом водом какво је језеро Гружа и да се брине о очувању и заштити језера. Триван је казао да је развој еколошки одрживог система управљања отпадом од суштинске важности  како на регионалном тако и на локалном нивоу.

„Министарство пружа стручну и финансијску подршку  општинама  у изради пројектно-техничке документације како би нашли решења која ће бити еколошки економски и друштвено исплатива и  корисна - објаснио је Триван. Министар је рекао да ће Министарство пружити сву стручну и сваку подршку општини Кнић како би се проблем сагледао у целости, а затим пронашла могућа решења, рециклажни центри или постројења за биомасу, ради трајног решавања проблема загађења и што бољег управљања и јачања капацитета у области заштите животне средине.