Триван са директорком УНИЦЕФ-а: Деци осигурати здраву и безбедну животну средину

Триван са директорком УНИЦЕФ-а: Деци осигурати здраву и безбедну животну средину

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са директорком УНИЦЕФ-а у Србији Ређином Де Доменицис о сарадњи МЗЖС са овим фондом Уједињених нација.

Триван је указао на важност деловања УНИЦЕФ-а  у области животне средине  и  нагласио да су у борби за очување Планете и здраве животне средине од највећег значаја помоћ и сарадња коју подстичу и развијају међународне организације. Истакао је активну и посвећену улогу Србије у покретању иницијатива и развијању међународне сарадње у области заштите животне средине, посебно указавши на важност сарадње Србије са УН и њеним организацијама, фондовима и програмима.

Упознајући саговорницу са резултатима рада и планираним активностима Министарства, Триван је рекао да је стање и квалитет животне средине од изузетне важности за све грађане а посебно за децу и будуће генерације јер је та категорија најосетљивији део популације. Сарадња са УНИЦЕФ-ом је драгоцена у  заједничком  креирању практичних решења за унапређење еколошких стандарда како би деци осигурали здраву и безбедну животну средину коју они заслужују.

У разговору је договорено је да ће се даље јачати партнерство између Министарства заштите животне средине и УНИЦЕФ-а, са фокусом на  заједничком  креирању решења за нове изазове, попут климатских промена. Предложено  је да УНИЦЕФ у сарадњи са МЗЖС уради студију анализе  утицаја климатских промена на децу и младе која ће предложити конкретне препоруке за деловање.

Саговорници су се сагласили да је од изузетне важности укључивање и подршка свих сегмената друштва, јавног, приватног и невладиног сектора, у активности везане за унапређење квалитета животне средине и подизање свести јавности о утицајима из животне средине на здравље свих  а посебно најмлађе популације.