Триван са амбасадором Словеније

Триван са амбасадором Словеније

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадором Републике Словеније у Републици Србији Изтоком Јарцом, о сарадњи у области заштите животне средине.

Министар Триван је рекао да су добри билатерални односи две земље одлична основа за сарадњу у заштити живоне средине. Он је навео да Србија има интензивну билатералну  сарадњу у заштити животне средине са свим земљама региона и да је добро да се и са Словенијом подигне, конкретизује  и практично оствари сарадња у овој области. „Компаративна предност региона је екологија, а Скупштина УН за животну средину, где је Србија једна од  подпредседника наредног заседања (УНЕА-5),  је формат у коме овај регион може да допринесе и учини помаке и да допринос глобалној борби са климатским променама за здраву животну средину. Пошумљавање аутохтоним врстама и зелена екомија су регионално и планетарно важне иницијативе у планирању великих стратегија које сада  правимо у припреми наредног заседања највишег светског тела за животну средину, УНЕА-5.“ указао је министар.

Триван је казао да је Министарство отворено за сарадњу, за конкретне и практичне облике, од меморандума о сарадњи, инвестиционих  улагања до  размене знања и стручњака. Искустава Словеније стечена приликом придруживања ЕУ су нам драгоцена за поглавље 27 које је једно од најзахтевнијих  у процесу евроинтеграција. Навео је да су приоритети решавање проблема отпадних вода и комуналног отпада и  изградња 359 постројења за прераду отпадних вода са линијама муља, где се обим потребног инвестирања креће од пар до неколико десетина милиона евра, у који могу да се укључе и словеначке компаније.

Амбасадор Јарц је захвалио на пријему и указао да су билатерални односи две земље добри што показује интензитет високих међусобних посета, заједничких седница влада, раст робне размене и инвестиција. Указао је да је животна средина област у којој се могу остварити бенефити за обе земље. Исказао је заинтересованост за интензивирање сарадње и инвестирања у област животне средине на чему ће се предузети конкретни кораци. Словеначки амбасадор је говорећи о еколошким доприносима квалитету животне средине, посебно квалитету ваздуха навео да се у Словенији субвенционише увоз хибридних и електичних аутомобила и дају друге финансијске олакшице приликом регистрације и  вожње таквих аутомобила.