Триван на трибини ЦЕП

Триван на трибини ЦЕП

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван учествовао је у сусрету „Разговори средом“, који на различите теме сагледава могућности и потребу усаглашавања архитектуре, грађевинарства и технолошког напретка са природним окружењем.

Поменути скуп, на тему „ Хришћанство и екологија и климатске промене – хипотеза или научна чињеница“, одржан је у организацији Центра за планирање урбаног развоја (ЦЕП).

Триван је том приликом нагласио да је за планетарно девастирање животне средине главни кривац човек и трка за  профитом.

„ У решавању еколошких изазова климатских промена, са којима се сусреће читава Планета, потребан је одговор свих делова друштва који имају и могу имати и планетарну улогу на доносиоце одлука да пређу на зелене технологије. То је заједничка  агенда свих земаља, државних институција, цивилног сектора, академске заједнице, цркве, приватног сектора, грађана и медија чињеница“, рекао је министар Триван.

Он је казао да у промени одлуке да се, технологије са фосилним горивима које угрожавају опстанак планете Земље, замене зеленим технологијама и зеленом економијом, могу на светском нивоу, уз политичке одлуке да допринесу и цркве, све верске конфесије. Триван је рекао да црква има своју улогу у нашем друштву и у цивилизацији којој ми припадамо, и да треба чути и мишљење цркве која може да помогне да сачувамо здраву животну средину. Указао је да је све више људи на планети  заинтересовано за здрав начин живота, за здраву животну средину, и да им је питање здравља важније од религије,  јер је насушна потребна свих људи здравље, без обзира да ли су верници или не.

У борби са климатским променама, поплавама и ерозијом, пошумљавање је природно, најефикасније и најефтиније решење, рекао је министар. Он је навео да је циљ да 40 одсто територије наше земље буде пошумљено и да Министарство заштите животне средине од прошле године води организовану акцију финансијске подршке општинама у пошумљавању.

Указујући на потребу потпунијег усвајања и примене закона природе у архитектонским и градитељским пројектима, Триван је подсетио да постоје решења у нашој традицији природне градње и истакао актуелне  примере пејзажне архитектуре.

Одговарајући на питање учесника беседе, да ли са доласком страних компанија постоји ризик од увоза тзв, „прљавих технологија“, министар је рекао да те компаније долазе из земаља које имају напредне технологије и у којима се примењују највиши еколошки стандарди које ће морати да, при извозу производа на европско и светско тржиште сви испоштују, и стране и домаће  фирме.

„ Разговор средом“ који је организован у библиотеци ЦЕП-а , уводном беседом отворио је професор др. Слободан Тошовић, који је упозорио  да је наша планета Земља угрожена јер се годишње у атмосферу емитује 24 милијарде тона угљен-диоксида.