Триван на тематском скупу „Пољопривреда- од загађивача до чувара животне средине- услов за интеграције у ЕУ“

Триван на тематском скупу „Пољопривреда- од загађивача до чувара животне средине- услов за интеграције у ЕУ“

31301887_2054149761265173_8835223558708789248_o (00000002)N.SADМинистар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван, говорио је на отварању тематског скупа „Пољопривреда-од загађивача до чувара животне средине- услов за интеграције у ЕУ“ који је данас одржан у Новом Саду.

Том приликом министар је рекао да је пољопривредна производња планетарно један од највећих загађивача животне средине, због ерозије земљишта, употребе хемијских супстанци и да је тако и у Србији. Подручје у коме живимо спада у 40 најбогатијих биодиверзитета у свету, а оно се уништава неодговорном применом хемијских супстанци. Решење тог проблема је у одговорном понашању и примени еколошких стандарда у очувању квалитета земљишта и животне средине.

Говорећи да је циљ Србије да се очува одрживи развој и животна средина за садашње и будуће генерације, министар је указао да животна средина прожима све области живота и рада, све секторе привреде и да на улагања у животну средину не смемо гледати као на трошак већ је то улагање у квалитет живота, бољи ваздух,  здравију  храну и воду за нашу децу.

31296032_2054149231265226_807217890439725056_o (00000002)N.SAD„Здрава животна средина нам није потребна да бисмо добили зелено светло за отварање поглавља 27, већ да се у Србији успостави одржив систем заштите животне средине, као и значајна укљученост ове политике у остале секторе. На тај начин обезбеђују се предуслови за боље здравље, бољи квалитет живота грађана, очување природних ресурса  и конкурентну привреду. Развој  пољопривреде, која је изузетно важна за укупну привреду и напредак наше земље, на еколошки одржив начин, може бити компаративна предност Србије“, рекао је министар Триван.

Он је указао да је важно да се пољопривредници врате другачијој производњи, да не загађују земљиште прекомерном употребом хемијских супстаци, да не користе оне које су законом забрањене, као што је карбофуран и да се континуирано образују.

„Министарство заштите животне средине и Министарство пољопривреде су на заједничком задатку, и већ раде на начинима, како да се уз примену законске регулативе, у сарадњи са привредним коморама, задружним савезима, стручним и научним институцијама, промени свест, да се пољопривредници и сви који производе храну, као и укупна јавност информишу, образују и упуте  шта се и како користи, како не бисмо загадили земљиште, воду и ваздух а тако и намирнице које једемо, јер онда загађујемо и нас саме. То је круг у који смо ушли и из кога се мора изаћи“, упозорио је министар.

На скупу који је одржан у Привредној комори Војводине, а који су организовали  „Дневник-Пољопривредник“АД и Привредна комора Војводине, представници ресорних министарстава и покрајинских секретаријата, као и стручњаци у области пољопривреде и заштите животне средине, говорили су о безбедном уклањању отпада, правилном одлагању амабалаже од заштитних хемијских средстава и очувању квалитета земљишта са аспекта заштите животне средине.